Kurdi võitlejad, nende hulgas PKK, on saavutanud Islamiriigi vastu Süürias ja Iraagis märkimisväärseid võite. Türgi, nagu ka paljud lääneriigid, peavad aga PKK-d terroriorganisatsiooniks, vahendab BBC News.

„Türklased väidavad, et võitlevad Islamiriigi vastu... aga tegelikult võitlevad nad PKK vastu,“ ütles Bayık BBC-le. „Nad teevad seda, et piirata PKK võitlust Islamiriigi vastu. Tema eesmärk on peatada kurdide edasitung nende vastu, seega edasiliikumine oma eesmärgi suunas, mis on türgistamine Türgis.“

Pärast PKK relvastatud võitluse algust Türgi valitsuse vastu 1984. aastal on hukkunud üle 40 000 inimese. 1990. aastatel loobus PKK nõudest luua kurdi riik ja hakkas selle asemel kurdidele suuremat autonoomiat nõudma.

2013. aasta märtsis kuulutas PKK vangis istuv juht Abdullah Öcalan välja relvarahu.

Viimastel nädalatel on vägivald aga taas hoogustunud pärast enesetapurünnakut, milles peamiselt kurdi elanikkonnaga Suruçi linnas hukkus 32 inimest.

PKK sõjaline tiib tappis ka kaks Türgi politseinikku, väites, et nad tegid Islamiriigiga koostööd pommiplahvatuse korraldamisel.

Bayıki sõnul on ainus viis kurdi konflikti lõpetamiseks läbirääkimised.

Bayık ütles, et PKK lõpetab võitluse, kui Türgi lõpetab sõjalise operatsiooni ja kutsub rahvusvahelised vaatlejad relvarahu kontrollima.

Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu on varem öelnud, et rünnakud PKK vastu kestavad nii kaua, kuni organisatsioon alla annab.