Saudi Araabia ajaleht Asharq Alawsat kirjutab, et bandiidijõukude liidrid jõudsid sellisele otsusele pärast Harardere sadamalinnas peetud kolmepäevast istungit. Sama linna rannikul hoitakse vangis ka novembris hõivatud saudide supertankerit Sirius Star.

Komitee etteotsa asus Muhammed Abdi Haer, kes on tuntud ka hüüdnime all Suur Suu. Tema poeg hakkab vastutama piraadibandede koostöö eest, Suure Suu õemees aga nimetati relvarühmituste juhiks.

Muhammed Abdi Haeri nimetatakse ühe esimese Somaalia piraadibande asutajaks. Esimene Suure Suu bande operatsiooniks oli Jaapani tankeri kaaperdamine, mis tõi nende kaukasse 400 000 dollarit.

Asharq Alawsat kinnitab, et Haeri jõuk on vastutav ka senise Somaalia piraatide ajaloo suurima röövsaagi – Sirius Stari – eest. Saudide supertankeri pardal oli 100 miljoni dollari väärtuses naftat.

Kodusõjas vaevleva Somaalia võimud ei saa juba üle 15 aasta hakkama piraatluse probleemiga, mis on muutnud sealsed mereveed kaubalaevadele ühtedeks ohtlikemateks.

Selle aasta algusest saadik on Somaalia rannikuvetes rünnatud juba vähemalt 70 laeva, mis on sundinud saatma Euroopa Liitu, USAd, Venemaad ja teisi riike piirkonda oma sõjalaevu.