Vahistamiskäsu aluseks on röövimissüüdistus, mille kohaselt Pinochet vastutab 19 vangi kadumises tema 17-aastase ametiaja algul, ütlesid mõlema poole advokaadid.

Novembris tunnistas 85-aastaseks saanud Pinochet kõhklemisi, et vastutab oma ametiajal armee poolt toimepandud vägivallategude eest. Salvestatud sünnipäevasõnumis ütles Pinochet, et tunnistab “kõiki fakte”.

“Vabariigi endise presidendina võtan omaks kõik tõsiasjad, mida armee ja relvajõud nende sõnul tegid,” ütles Pinochet. Samas lisas ta, et osa tema valitsuse vastu esitatud süüdistustest pole muud kui propaganda.

Pinocheti vastu on esitatud 177 kriminaalkaebust.

Eksdiktaator põdes hiljuti ägedat kopsupõletikku.

Süüdistuse esitamine oli “suurepärane areng”, nentis Jose Miguel Vivanco, inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch-American Division tegevdirektor.

“See aitab mitmel viisil taastada Tšiili kohtusüsteemi usaldusväärsust. Juhtumi käsitlemist juhtiv kohtunik Juan Guzman on teinud väga põhjalikku ja hoolikat tööd ja see on Tšiili (diktatuuri) vägivallategude karistamatuse vastases võitluses ajalooline areng,” ütles Vivanco.

Ametlikel andmetel sai Pinocheti valitsusajal toimunud poliitilise vägivalla käigus surma või jäi kadunuks ja on arvatavasti surnud 3197 inimest, nende hulgas 90 julgeolekutöötajat.

Pinochet vahistati Suurbritannias 1998. aasta oktoobris Hispaania kohtuniku nõudel, kes tahtis tema üle kohut pidada seoses tema ametiajal toimunud piinamistega. Erukindral veetis Londonis koduarestis 503 päeva, enne kui ta leiti Hispaania kohtule välja andmiseks liiga vana ja haige olevat ning kodumaale tagasi saadeti.