Türgi Vahemere rannikul laiutav Mardan Palace’i hotell, mis sisaldab 560 tuba ja kus asub 1000 inimesele mõeldud bassein, läks maksma miljard dollarit (11 miljardit krooni). Trotsides ülemaailmset majanduskriisi tantsis Ismailov oma külalistega sajadollariliste rahatähtede sajus, mis maksis kokku 61 miljonit dollarit (680 miljonit krooni), vahendab The Times.

Vähem kui kuu pärast seda üritust seisab Ismailov silmitsi peaminister Vladimir Putini vihaga. Putinile ei meeldi, et Ismailov on investeerinud nii palju välismaale ja uhkeldab oma rikkusega samal ajal, kui Venemaa sipleb finantskriisis.

Mõni päev pärast Mardan Palace’i avamist Antalya lähedal said Putini käest pragada ametnikud, kes ei suutnud kedagi arreteerida Moskva Tšerkizovski turul korraldatud reidi käigus. Turg kuulub ühele Ismailovi firmadest.

Reidi käigus tabati suurim kogus salakaupa Venemaa ajaloos — 6000 konteineritäit Hiinast salaja sissetoodud piraatkaupa 22 miljardi krooni väärtuses. Reid toimus eelmise aasta septembris, kuid sellele pöörati vähe tähelepanu kuni Ismailovi peoni, kus osalesid veel lauljad Mariah Carey, Seal ja Tom Jones, kellele kuulujuttude põhjal maksti igaühele 11 miljonit krooni.

„Tulemuseks peaks olema inimeste vangipanemine — aga kus on süüdimõistvad otsused?” küsis Putin mõni päev pärast pidu toimunud valitsuse istungil. Prokurörid esitasid kähku süüdistused kolmele tolliametnikule.

Moskva linnapea Juri Lužkov, kes on Ismailovi lähedane sõber ja kes viibis ka ise koos miljardärist abikaasa Jelena Baturinaga Mardan Palace’i peol, lubas Tšerkizovski turu kinni panna.

Ismailovit, kes väitis, et on prokuratuuri huvi pärast mures, pole milleski süüdistatud. Ta eitas igasuguseid sidemeid salakaubaga.

„Ma olen turu omanik, kuid seal müüdavad kaubad ei kuulu mulle,” ütles Ismailov, kelle varasid hinnatakse 7,3 miljardile kroonile. „Ma ainult rendin välja kauplemispaiku. Ma ei usu, et minu tagakiusamiseks oleks käsu andnud peaminister Putin.”

Ismailovi isa järgi nime saanud Mardan Palace’i juurde kuulub erarand, kuhu toodi Egiptusest 8800 tonni liiva.

Üks peol osalenud Vene ärimees ütles: „Oligarhid on alati tavainimeste hulgas väga ebapopulaarsed olnud. Ismailovi peo ajastus ei oleks saanud halvem olla.”