„Usmonovi avaldus selle kohta, et teda piinati, tekitas meis šoki. Neist teadetest peab saama tõsise uurimise aines. Süüdlased tuleb leida ja karistada,“ seisab Piirideta Reporterite avalduses.

„Kahjuks pole piinamine kaugeltki mitte ainsaks õigusnormide rikkumiseks Usmonovi asjas – pikka aega keelduti täitmast tema õigust advokaadile, sunniti andma valetunnistusi, määriti kaela süüdistusi piisavalt kaalukate süütõenditeta,“ osutatakse BNSi vahendatud dokumendis.

„Ainsaks viisiks Tadžikistani võimudele vältimaks enda lõplikku diskrediteerimist, on vabastada Usmonov ning tühistada kõik talle esitatud süüdistused,“ leiab rahvusvaheline organisatsioon.

Usmonovi piinamisest peatselt pärast kinnipidamist juunikuus teatas esmaspäeval mehe kaitsja. Fajzinisso Vohhidova sõnul peksid julgeolekuametnikud BBC Kesk-Aasia teenistuse veteranajakirjanikku Usmonovit ning põletasid tema randmeid suitsukonidega.

„Ma ei ole sellest varem oma kliendi palvel rääkinud. Ta oli hirmul ning keelas mul rääkida. Ta pelgas, et olukord muutub halvemaks,“ ütles Volhhidova.

Usmonovi kohtuprotsess algas eelmisel nädalal riigi põhjaosas Hudžandi linnas. BBC kinnitusel on süüdistused Usmonovi vastu alusetud ning et kohtumised, mis tal olid sissirühmituse Hizb ut-Tahrir liikmetega, toimusid vaid ajakirjanduslikel eesmärkidel. Usmonov on BBC heaks töötanud viimased kümme aastat.

Reporteri perekond teatas mehe kadunuksjäämisest 13. juunil, ent ta naasis päev hiljem julgeolekuametnike saatel. Pereliikmete sõnul tundus ta olevat läbi pekstud.

Tadžikistan on rakendamas aina karmimaid meetmeid, et suruda maha radikaalse islami mis tahes ilminguid. Ent valitsuse kriitikute sõnul on karmikäelised jõupingutused Hizb-ut-Tahriri ja teiste samalaadsete organisatsioonide liikmete vahistamisel need üksnes sügavale põranda alla surunud.