Piirideta Arstid teatas, et ei usalda vähemalt 22 inimest tapnud rünnaku kohta USA relvajõudude sisejuurdlust, vahendab BBC News.

Organ nimega rahvusvaheline humanitaarküsimuste faktide kindlakstegemise komisjon (IHFFC) loodi 1991. aastal Genfi konventsiooni alusel, mis reguleerib sõjaõigust.

USA on teatanud, et eelmisel laupäeval aset leidnud pommitamine oli viga.

USA ja rahvusvaheliste vägede ülem Afganistanis kindral John Campbell ütles teisipäeval, et rünnakut palusid Afganistani väed, kes olid ühenduses USA erivägedega. USA eriväelased võtsid omakorda ühendust lennukiga AC-130, mis haigla pihta tule avas.

„Me ei võtaks kunagi tahtlikult sihikule kaitstud meditsiiniobjekti,“ ütles Campbell Washingtonis senati relvajõudude komitee ees.

Asja kohta on algatatud mitmeid juurdlusi: USA justiitsministeeriumis, Pentagonis, NATO-s ja USA Afganistani vägedes.

„Me ei saa loota USA, NATO ja Afganistani vägede sisemisele sõjalisele juurdlusele,“ ütles aga Piirideta Arstide juht Joanne Liu Genfis.

Liu sõnul on IHFFC ainus alaline organ, mis on loodud spetsiaalselt rahvusvahelise humanitaarõiguse rikkumiste uurimiseks.

„Me palume riikidel komisjon aktiveerida, et teha kindlaks tõde ja kinnitada haiglate kaitstud staatust konfliktides,“ ütles Liu.