Sellise info Põhja-Korea ballistilise raketi katsetuse kohta on avaldanud viitega Jaapani kaitseministeeriumile tänane saareriigi ajaleht Yomiuri.

Eile teatasid peatsest võimalikust katsetusest Korea RDV kirdepolügoonilt ka Ameerika Ühendriikide ja Lõuna-Korea luureallikad.

Jaapani kaitseministeeriumi andmetel võidakse rakett tulistada välja 4. ja 8. juuli vahel. Võimalik, et see lendab ka üle Jaapani Honšhu saarel asuva põhjaprefektuuri Aomori.

Eelmine raketikatsetus toimus 30. mail Põhja-Korea kirdeosas Dongchang-ri polügoonil. Toona tulistati arvatavalt välja Taepondong-2 tüüpi rakett või selle modifitseeritud variant. See ballistiline rakett koosneb kas kahest või kolmest astmest.

Ministeeriumi pakub raketi väljatulistamisele kolme trajektoori: Jaapani lõunapoolseima saare Okinawa, USA valduses oleva Guami saare või Havai saarte suunas.

Esimese kahe variandi puhul võib raketi esimene aste kukkuda Hiina Rahvavabariigi lähedale Kollasesse merre, Jaapani või Lõuna-Korea territooriumile - ning Phjongjang ei tahaks oma naabreid ärritada.

Seepärast ongi kõige tõenäolisem Havai suund, arvavad Jaapani sõjaväelased. Raketi lennukaugus on küll 4000-6500 kilomeetrit (Havai saarteni aga 7000 kilomeetrit), kuid see avaldaks siiski ameeriklastele tugevat mõju.

USA vastab radarijaama paigutamisega Havaile