Ametliku teate järgi kaotas autojuht Kuuba idaosas Granma provintsis sõiduki üle kontrolli ja sõitis teelt välja vastu puud. Bayamo linna lähedal juhtunud õnnetuses hukkus ka teine aktivist, 31-aastane Harold Cepero. Veel kaks autos olnud inimest, rootslane ja hispaanlane said kergemaid vigastusi ning on nüüdseks haiglast koju lastud, teatab BBC News.

Paya poeg ütles Havannas, et auto rammiti teelt välja meelega. Alustatud on ametlikku uurimist.

Paya on kõige paremini tuntud Varela projekti algatajana. Selle eesmärk on koguda allkirju referendumi korraldamiseks seaduste üle, mis tagaksid kodanikuõigused.

2002. aastal pälvis Paya Euroopa Liidu poolt välja antava inimõigusteauhinna Sahharovi preemia 1998. aastal algatatud Varela projekti eest.

2002. aasta mais esitas ta Kuuba rahvusassambleele enam kui 10 000 allkirjaga petitsiooni, milles kutsus lõpetama neli aastakümmet kehtinud ühe partei võimu.

Pärast seda on ta pidevalt rahvusassambleele petitsioone esitanud.

Kuuba valitsus nimetas teda USA agendiks, kes tegutseb revolutsiooni õõnestajana.

Payal ei olnud siiski tihedaid sidemeid Castro-vastase opositsiooniga USA-s, mis kritiseeris teda liigse mõõdukuse pärast.

Pühendunud kristlasena oli Paya ka Kuuba kristiliku vabastusliikumise asutaja ning nõudis poliitilisi muutusi, kodanikuõigusi ja poliitvangide vabastamist.

1952. aastal sündinud Payast sai kommunistliku valitsuse kriitik juba teismelisena.