Kolme sõjakuritegudes süüdistatava eriüksuslase juhtum on tekitanud enneolematuid pingeid Pentagoni ja president Donald Trumpi vahel, teatab CNN.

Spencer näib olevat püüdnud leida viisi Pentagoni ja Valge Maja vahelise vastasseisu lahendamiseks Gallagheri asjus.

Trump väitis Twitteris, et Spenceri vallandamine oli seotud ülekuludega ja sellega, kuidas merevägi Gallagheri kohtles. Kaitseminister Esper ütles, et palus Spenceril lahkuda, sest ta oli kaotanud usalduse.

Spencer ise viitas otseselt presidendile, väites, et Trump õõnestab korra ja distsipliini peamist põhimõtet USA sõjaväes, sekkudes Gallagheri juhtumisse.

„Ma ei saa puhta südametunnistusega kuuletuda käsule, mille kohta ma usun, et see rikub püha vannet, mille ma andsin oma perekonna, oma lipu ja oma usu juures toetada ja kaitsta Ühendriikide põhiseadust,” kirjutas Spencer oma kirjas presidendile.

Gallagher on süüdi mõistetud relvajõudude diskrediteerimises Islamiriigi võitleja surnukehaga poseerimise eest, mis on reeglite vastane. Ta degradeeriti selle kuriteo eest ja mõisteti õigeks teises mõrvajuhtumis. Kui Trump nädal tagasi Gallagheri degradeerimise ära muutis, alustasid sõjaväeametnikud ametlikku uurimist, et teha kindlaks, kas Gallagher on sõjaväeteenistuseks sobilik, mis on pärast süüdimõistmist protokollijärgne. See uurimine pidi oodatavalt lõppema Gallagheri teenistusest vabastamisega.

Gallagher tegi eile õhtul avalduse, milles tänas oma perekonda, advokaate ja toetajaid ning ülistas Trumpi.

„President Donald Trump, teil on minu sügavaim tänulikkus ja tänu. Te astusite vahele mitmel korral ja näitasite tõelist moraalset sitkust, parandades kõik vale, mis mulle tehti. Te olete tõeline juht ja täpselt see, mida sõjavägi ja riik vajavad,” teatas Gallagher.

Spencerile avaldas toetust senati demokraatide juht Chuck Schumer.

„Minister Spencer tegi õiget asja ja ta peaks olema uhke, et astus vastu president Trumpile, kui tal ei olnud õigus, see on miski, mida liiga paljud selles administratsioonis ja Vabariiklikus Parteis kardavad teha,” ütles Schumer. „Kord, distsipliin ja moraal relvajõududes peab üle kanduma poliitikasse ja minister Spenceri pühendumist nendele põhimõtetele ei unustata.”

Trump sekkus, et muuta ära otsused kõigi kolme süüdi mõistetud eriüksuslase kohta, eirates Pentagoni juhte, kes olid talle öelnud, et selline samm kahjustaks sõjalist õigussüsteemi, sõjaväejuhtide võimet tagada kord ja distsipliin ning USA liitlaste ja partnerite kindlustunnet, kes USA vägesid võõrustavad.

Hiljem keskendusid pinged Pentagoni ja Valge Maja vahel Gallagherile, kelle juhtumit kajastas telekanal Fox News.

Kui sõjaväeametnikud olid Gallagheri uurimise alla võtnud, lubas Trump Twitteris, et ei luba kunagi mereväel Gallagheri eriüksusest välja heita.

Spencer andis avalikult mõista, et tema tundis, et uurimine peab jätkuma.

Kaadri taga tegi Spencer Valgele Majale ettepaneku, et Gallagheri uurimine jätkuks, aga pakkus salajast garantiid, et Gallagheril lubataks SEAL-iks edasi jääda, rääkis üks kõrge riigikaitseametnik.

See samm kutsus esile Esperi otsuse nõuda Spencerilt tagasiastumist, teatas Pentagoni pressiesindaja Jonathan Hoffman. Mainitud riigikaitseametniku sõnul oli Spenceri otsus minna mööda käsuliinist – Esperist – ja minna otse Valgesse Majja sõjaväelise poliitika rikkumine.

„Mulle teeb see kaitseministeeriumi kõrge ametniku üles näidatud käitumine sügavat muret,” ütles Esper oma avalduses. „Kahjuks olen ma selle tagajärjel otsustanud, et minister Spenceril ei ole enam minu usaldust sellel ametikohal jätkamiseks. Ma soovin Richardile kõike head.”

Oma kirjas väljendas Spencer sügavat muret Trumpi otsuste üle, mis paljude arvates Pentagonis on otseses vastuolus distsipliiniga, mis muudab USA sõjaväe eliitjõuks.

„Kord ja distsipliin on võimaldanud meie võidu välismaa türannia vastu kord korra järel,” märkis Spencer, lisades, et USA sõjaväelaste elud sõltuvad üsna otseselt paljude missioonide professionaalsest läbiviimisest.