USA kaitseminister Leon Panetta ütles lennukist teel Honolulust Austraaliasse Perthi tehtud kirjalikus avalduses, et USA föderaalne juurdlusbüroo FBI teavitas asjast Pentagoni pühapäeval, vahendab Associated Press.

Panetta teatas, et andis esmaspäeval käsu Pentagoni oma juurdluse alustamiseks Alleni tegevuse üle.

Koos Panettaga reisiv kõrge kaitseministeeriumi ametnik ütles, et Allen suhtles Jill Kelleyga, kes on olnud seotud Floridas asuva MacDilli õhujõudude baasiga, mis on USA keskväejuhatuse peakorter. Ta ei ole USA valitsuse palgal.

Kelley sai teadetekohaselt e-posti teel ähvarduskirju Broadwellilt, kes on Petraeuse elulookirjutaja ning kellel oli Petraeusega abieluväline suhe, mis sai väidetavalt alguse pärast seda, kui Petraeus oli 2011. aasta septembris USA luure keskagentuuri CIA direktoriks saanud.

USA merejalaväe neljatähekindral Allen võttis USA vägede juhtimise Afganistanis Petraeuselt üle 2011. aasta juulis.

Kaitseministeeriumi anonüümseks jäänud kõrge ametnik ütles, et Panetta usub, et on mõistlik algatada Pentagoni juurdlus. Ta ei täpsustanud aga Alleni problemaatilise suhtluse täpsemat iseloomu.

Ametniku sõnul uuritakse 20 000-30 000 lehekülge e-kirju ja muid dokumente Alleni suhtlemisest Kelleyga aastatel 2010-2012. Ametnik ei öelnud, kas tegemist on seksuaalsuhtega või kas on ebaseaduslikult avaldatud salajast informatsiooni. Ei ole teada, kas e-kirjades mainitakse Petraeust.

„Kindral Allen väidab, et ei ole selles asjas seotud ühegi väärteoga,“ ütles ametnik, kelle sõnul viibib Allen praegu Washingtonis.

Panetta sõnul uurib asja kaitseministeeriumi peainspektor ning Allen jääb Afganistani rahvusvaheliste julgeolekujõudude ISAF-i ülemaks asukohaga Kabulis.

FBI otsus teavitada Alleni juhtumist Pentagoni, mitte jätta see enda teada, ning Panetta otsus lubada Allenil Afganistani vägede ülemana jätkata ilma tema volitusi peatamata, viitab tugevalt sellele, et ametnikud peavad juhtunut sõjaväe reeglite võimalikuks rikkumiseks, mitte eksimuseks föderaalse kriminaalseadusandluse vastu.

Enne juhtimise ülevõtmist Afganistanis oli Allen keskväejuhatuse ülema asetäitja Florida osariigis Tampas. Ta on ka Iraagi sõja veteran.

Samas teatas Panetta, et Alleni nimetamine USA Euroopa vägede ülemaks ja NATO vägede ülemjuhatajaks Euroopas on peatatud, kuni on välja selgitatud asjassepuutuvad faktid. Väejuhtimise Euroopas pidi Allen üle võtma 2013. aasta alguses, kui USA senat tema kandidatuuri oleks heaks kiitnud, mida oli oodata.

Panetta teatas, et konsulteeriti ka president Barack Obamaga ning lepiti kokku, et Alleni ametissenimetamine jääb ootele. Allen pidi neljapäeval andma aru senati relvajõudude komitee ees. Panetta sõnul palus ta komiteel see kuulamine edasi lükata.

Panetta ütles veel, et tahab senati relvajõudude komiteelt kiiret tegutsemist Alleni järglase Afganistani vägede juhina kandidatuuri arutamisel. Obama on selleks esitanud kindral Joseph Dunfordi, kes pidi samuti neljapäeval senatikomitee ees esinema.