Vahejuhtum leidis ministeeriumi teatel aset 1. novembril, kuid Pentagon ootas selle avalikustamisega kuni uue Ühendriikide presidendi selgumiseni, vahendas BNS.

Pentagoni esindaja George Little'i sõnul tulistasid kaks Iraani hävitajat Su-25 ameeriklaste drooni suunas vähemalt kaks valangut.

Little'i sõnul arvestatakse võimalusega, et tegemist polnud hoiatuslaskude, vaid sihiliku kavatsusega droon alla lasta. "Rutiinsel seirelennul" olnud Predatori tüüpi masin ei olnud "hetkegi Iraani õhuruumis" ja tulistamine leidis aset 16 meremiili kaugusel Iraani rannikust, lisas ta.

Iraani sõjaväekaatrid on ka varem Pärsia lahes või Hormuzi väinas USA aluseid kimbutanud, kuid ametnike sõnul oli lennuintsident esimene omalaadne.

Vahejuhtum võib anda hoobi diplomaatilistele jõupingutustele leida lahendus Teherani vastuolulisest tuumaprogrammist lähtuvatele pingetele.

Iraani ja lääneriikide suhted on madalseisus. USA ja teiste maade kehtestatud sanktsioonid annavad Iraani majanduses tunda; Teheran omakorda süüdistab Washingtoni küberrünnakutes, pommiplahvatustes ja tapmistes.

Analüütikute hinnangul on president Barack Obamal pärast valimisi vabamad käed diplomaatias Iraaniga. Uus kõnelustvoor Iraani ja kuue suurriigi vahel toimub veel selle aasta lõpus või järgmise aasta alguses.