USA armee esindajate sõnul ei kujuta eelkõige lahinguraportite avaldamine suurt ohtu rahvuslikule julgeolekule või vägede turvalisusele, kirjutab Washington Post.

Samas võib dokumentide avaldamine sundida Obamat seletama jõulisemalt sõja tähtsust, leiavad militaaranalüütikud. Obamat on kritiseeritud administratsiooni strateegia ebapiisava lahtiseletamise, nõrga Afganistani valitsuse toetamise ja Talibani tugevenemise tähelepanuta jätmise eest.

Valge Maja ja Pentagoni ametnikud üritasid lekkinud dokumentide tähtsust igati vähendada, väites, et nendes oli vähe, kui üldse uusi paljastusi. Selle asemel tõstsid nad häiret selle üle, et WikiLeaks on avaldanud nii suure hulga salajast materjali, mis võib ohtu seada USA vägede ja nende Afganistani liitlaste turvalisuse.

„Mis on uus ja enneolematu, on selle lekke ulatus ja haare,” ütles Pentagoni pressiesindaja Geoff Morrell. „Aga selle sisu ei ole ei uus ega paljastav.”

Nii USA kongressi vabariiklased kui demokraadid kutsusid kaitsesekretär Robert Gatesi üles alustama asja uurimist. Pakistani esindajad lükkasid pahatahtlikuna ümber kuuldused, mille kohaselt väidetakse luureraportites, et Pakistani luureteenistus teeb koostööd Talibaniga.

Kiiruga madalama astme ohvitseride poolt kirjutatud raportid annavad pildi sündmustest nende rindelõigus ajal, kui olukord Afganistanis halvenes ja Taliban jõudu kogus. Raportid on kirjutatud 2004. aastast kuni eelmise aasta detsembrini, kui Obama avaldas oma uue Afganistani strateegia.

Raportites on detailselt ära toodud Afganistani tsiviilisikutest ohvrid. Üks 2007. aasta raport kirjeldab helikopterirünnakut Paktika provintsis, mille eesmärk oli tappa al-Qaida väejuht. Selle asemel tapsid USA raketid seitse last.

Samuti on dokumenteeritud Afganistani valitsusametnike kuritegelikku tegevust, sealhulgas 16-aastase tüdruku vägistamist Afganistani politseiülema poolt 2009. aasta sügisel.

Pentagonis tekitas salajase informatsiooni suurleke rohkem muret lekke enda kui avalikuks saanud informatsiooni sisu üle. Salajase informatsiooni leket mainiti lühidalt USA staabiülemate komitee juures töötavate kõrgemate ohvitseride varahommikusel kogunemisel, kuid pärast 90-sekundilist arutelu läksid ohvitserid kiiresti edasi teiste teemadega.

Valge Maja kõrgemad ametnikud teatasid, et saladokumendid toetavad Obama detsembrikuist otsust panustada Afganistani sõtta rohkem sõjaväelasi ja raha ning et president George W. Bushi administratsioon ei pööranud Afganistanile piisavalt tähelepanu ega eraldanud ressursse.

USA ametnike sõnul on Ameerika Ühendriigid saavutanud märkimisväärset edu Afganistani tsiviilisikutest ohvrite arvu vähendamisel ning USA suhted Pakistaniga on samuti aeglaselt paranemas.

Obama pole alates detsembrist, kui ta avaldas oma uue strateegia, Afganistani sõja kohta ühtki suuremat kõne pidanud. Tema viimase aja avaldused on seotud Mehhiko lahe naftalekke ja vankuva majandusega.

Lähimal ajal näitab Obama administratsioon mahukat leket nähtavasti vana uudisena ja püüab seda ignoreerida. Pentagon ei pidanud aga oluliseks vajadust meetmete tarvitusele võtuks salajase materjali lekete vältimiseks tulevikus.