The New York Times kirjutab, et 29-aastane munk karjus enne ühel Daofu sillal sooritatud enesetappu poliitilisi loosungeid nagu „Meie tiibetlased tahame vabadust!“ ja „Lubage dalai-laamal Tiibetisse naasta“. Seejärel munk jõi kütust, valas end sellega üle ja pani põlema.

Ka Rahvavabariigi ametlik uudisagentuur Xinhua teatas tiibetlase surmast, kuid ei täpsustanud selle asjaolusid. Tegu on teise munga tulesurmaga viimase viie kuu jooksul.

Agence France-Presse’i teatel piiras Hiina rahvaarmee munga enesetapu järel täna Daofus asuva kloostri sisse. Kohale on toodud tuhatkond sõdurit ja politseinikku. Usukeskuse seinte taga on ligi sada inimest, kes on jäetud ilma elektri, vee ja toiduaineteta.

Kohalike elanike sõnul keelati välismaalastel kloostrile lähenemine. Kõik sinna viivad teed on sissepiiratud, valitsushoonete juures on sõjaväepostid. Saabuvad sõidukid otsitakse läbi.

Sichuani provintsi kuuluva Daofu maakonna võimud on kommentaaridest keeldunud.

Tiibetin usuline juht dalai-lama Tenzin Gyatso saabub täna budismi instituudi ja riigikogu Tiibeti toetusgrupi kutsel Eestisse. Reedel sõidab ta edasi Soome.

Kolmapäeval kohtub riigikogu Tiibeti toetusrühm parlamendi konverentsisaalis dalai-laama ja teda saatva delegatsiooniga. Lisaks riigikogu Tiibeti toetusrühmale osalevad kohtumisel ka delegatsioonid Lätist ja Leedust. Ka kohtub temaga mitteametlikult president Toomas Hendrik Ilves.

Dalai-laama peab kolmapäeval kell 14 Vabadusplatsil avaliku kõne “A Call for Universal Responsibility”.

Piirkonna vallutanud Hiina RV peab Tiibetit oma osaks ning dalai-laama on seetõttu olnud juba aastast 1959 maapaos.