“Ma ütleksin, et Hiina on vastuse võti,” ütles WHO nakkushaiguste osakonna tegevdirektor David Heymann neljapäeval lõppenud kahepäevasel SARS-ikonverentsil Kanadas Torontos.

“Kõik sõltub sellest, kui kiiresti Hiina olukorda taipab ja suudab rakendada vajalikud meetmed tõve leviku pidurdamiseks,” ütles Heymann rohkem kui sajale Briti, Kanada, Hiina, Hongkongi ja USA tervishoiuametnikule ning teadlasele.

Pekingi kõrgemad ametiisikud hoiatasid aga, et Hiina pealinna SARS-iepideemiale pole kiiret lahendust loota ning nakkuse kiire levik kardetavasti jätkub.

“Oma epidemioloogikogemuse järgi võin öelda, et suur nakatumiste arv kestab veel mõnda aega,” ütles Pekingi tervishoiuosakonna asedirektor Liang Wannian.

“Hongkongi ja Guangdongi provintside kogemus näitab, et kuigi sagedus langeb, esineb endiselt arvukalt uusi juhtumeid. Ma arvan, et selle epideemia likvideerimiseks kulub meil kaua aega,” rääkis Liang.

Aja jooksul saadakse maailmas ligi 400 inimese surma põhjustanud ja peaaegu 6000 inimest nakatanud viirusest kindlasti jagu, kuid veel on vara öelda, millal see juhtub, lisas ta.

Aja möödudes peaks inimestel hakkama kujunema immuunsus, “moodustades nakkusohus olijate ümber immuunsuskilbi”, rääkis Liang.