Plaan põhineb migratsiooni nõuandekomitee soovitustel, mida toetasid ka opositsioonis olevad leiboristid. Kabinet nõustus soovitustega eelmisel nädalal, vahendab BBC News.

„Uus oskustel põhinev süsteem tagab, et väikeste oskustega sisseränne väheneb ning Ühendkuningriik asetatakse sisserände kestlikule tasemele vähendamise teele,” ütles May. „Samal ajal õpetame me Briti inimesi välja tuleviku oskustööde jaoks.”

Plaan selle kohta, kuidas süsteem tööle hakkab, avaldatakse sügisel ja järgmisel aastal peaks vastu võetama vastavasisuline seadusandlus.

Ettepanekud on järgmised:

- „Madala riskiga” riikide lühikest aega Suurbritannias viibivate turistide ja äriinimeste passe kontrollitakse e-väravates – praegu saavad seda teha ainult Euroopa Liidu kodanikud

- Julgeoleku- ja kriminaalse tausta kontrollid viiakse läbi enne Suurbritanniasse tulekut sarnaselt USA süsteemile

- Töötajatelt, kes tahavad jääda pikemaks perioodiks, hakatakse nõudma miinimumpalka, et tagada, et nad ei konkureeri juba Ühendkuningriigis olevate inimestega

- Suuri oskusi nõudva töö edukad taotlejad saavad kaasa tuua oma vahetud perekonnaliikmed, kuid ainult siis, kui nende tulevane tööandja seda toetab

- Uus süsteem ei vähenda tudengiviisade arvu

May sõnul on Ühendkuningriik pärast Brexitit väljapoole vaatav riik, kuid ta peab ligi meelitama inimesi, keda riik vajab.

„Kaks aastat tagasi hääletas Briti avalikkus Euroopa Liidust lahkumise ja meie piiride kontrolli taastamise poolt,” ütles May. „Kui me lahkume, seame me sisse uue sisserändesüsteemi, mis lõpetab liikumisvabaduse täielikult. See saab olema süsteem, mis vaatab üle maailma ja meelitab ligi inimesi oskustega, mida me vajame. Otsustavalt on see õiglane tööinimestele. Liiga kaua on inimesed tundnud, et neid on sisserände asjus ignoreeritud ja et poliitikud ei ole nende muresid piisavalt tõsiselt võtnud.”

Briti valitsus on teatanud, et juba Suurbritannias elavate ja töötavate Euroopa Liidu kodanike õigusi kaitstakse pärast Brexitit.