Smith usub, et tema tunded ei erine palju sellest, kuidas mitmed teised antud teemasse suhtuvad. „Esiteks tekitab minus alati südamevalu ja viha see, kui ma näen konflikte, piirikonflikte ja inimesi nende keskel, ükskõik, kas see on Ukrainas, Gazas või mujal maailmas,“ rääkis Smith eilsel pressikonverentsil.

„[Minus tekitab viha] näha meie käesoleval ajal, meie käesolevas kultuuris 21. sajandil, et meie seas on endiselt agressoreid, meil on endiselt inimesi, kes üritavad maid omavahel ära jagada, maid endale krahmata, või valitseda erinevaid alasid puhtast ahnusest. Sest mille muu pärast peaks keegi kellegi teise maad endale tahtma?! – sest seal on loodusvarad, nafta, võim, midagi, mida neil vaja on,“ ütles inimõiguste eestseisjana tuntud punkpoetess.

Smithi sõnul on kõige nukram, et selle keskel on kõik need inimesed, kes hukkusid Malaysia Airlinesi tragöödias süütult. „Üks pere kaotas kõik kuus liiget; pardal oli veel kolm imikut, AIDSi eksperdid – see on lihtsalt südantlõhestav,“ ütles Smith. „Need inimesed ei olnud midagi halba teinud, nad paisati taevast alla täiesti süütuna.

Tänapäeva maailma metafoor

Poliitiliste avalduste poolest tuntud punkpoetessi sõnul pole isegi vahet, kas tegemist oli õnnetusega, sellega, et lennuk juhtus kogemata sihiku ette, või tahtliku allatulistamisega. „Ma saa isegi seda väita, et lennuk tulistati alla meelega. Fakt on aga see, et selline sündmus toimus. Kes iganes seda tegi, on selle eest vastutav.“

Smithi arvates on lennukatastroof üsna sümboolne ning peegeldab tänapäeva ühiskonda. „See on meie maailma metafoor. Need süütud inimesed tulistati taevast alla, kuna inimesed ei saa omavahel läbi ning on nii haaratud enda väikestest sõdadest, et lasevad süütutel inimestel hukkununa taevast alla sadada,“ sõnas ta.

„See, et lõpuks kannatavad kõige rohkem ikkagi süütud inimesed, on alati selliste sõdade tulemus. Tõenäoliselt tunnen ma end samamoodi, nagu kõik teie: ma jälgin toimuvat väga suure ettevaatlikkusega ning võtan teema alati üles enda esinemistel ning palvetan hukkunute perede eest,“ ütles Smith.

Ehkki sellised sündmused on Smithi sõnul alati masendavad, on parim ravi hea eeskuju. „Me peame olema head inimesed, tegema kõik, mis meie võimuses. Me ei saa lahendada kõiki probleeme, aga see ei tähenda, et me ei võiks olla neist teadlikud, neist avalikult rääkida ja ise oma tegemisi juhtida parimal võimalikul viisil.“