„Täna pole patt lihtsalt märgatav... Täna näitab patt ennast kõige ligitõmbavamal viisil – kino kaudu, teatri kaudu... Ja kunst, mis on kutsutud kultiveerima inimese isiksust, seda rikastama, tõstma selle taevasse, muutub kaalupommiks, mis ei lase inimesel õhku tõusta,” ütles Kirill täna pärast liturgiat Moskva Lunastaja Kristuse kirikus, vahendab Interfax.

Kirill täpsustas, et ei pea silmas kogu kunsti, vaid seda, mis viimastel aastatel kuulutab „mingit oma erilist rolli, erilist õigust tuua rahvale ahvatlusi ja pattu, ajada inimesed segadusse”. Patriarh teatas, et kiriku dialoogis nendega, kes seda teevad, „kordab väga arvukas osa meie intelligentsist oma eelkäijate sügavat viga, kes viisid maa hukkumise – revolutsiooniliste sündmusteni, mille sajandat aastapäeva ma sel aastal meenutame”.

Praegu ei ole Kirilli sõnul aeg inimlike hirmude paadi kõigutamiseks, praegu on aega kõigi vaimsete jõudude koondamiseks, nii kiriku, kunsti, kultuuri, kirjanike kui ka õpetlaste; kõik need inimesed, kes armastavad isamaad, peaksid täna koos olema, sest sisenetakse inimtsivilisatsiooni kriitilisse perioodi.

„Seda on juba palja silmaga näha. Peab olema pime, et mitte näha hirmsate hetkede lähenemist ajaloos, millest rääkis oma ilmutuses apostel ja evangelist Johannes,” ütles Kirill.

Patriarh tuletas meelde, et kristliku usuõpetuse järgi sõltub maailma lõpu lähenemine ja kaugenemine meist enestest, ning kutsus igaüht, eriti avaliku elu tegelasi, teadvustama vastutust Venemaa ja kogu inimsoo eest ning pidurdama meie langemist ajaloo lõpu sügavikku.