Rahandusminister George Osborne valmistus kolmapäeval avalduseks, et Euroopa Liidust lahkumise korral peab ta tegema eelarvekärpeid ja makse tõstma. Nagu Briti poliitikas tavaline, refereeriti avaldust meedias juba enne selle väljaütlemist.

57 konservatiivide euroskeptilist parlamendisaadikut reageeris avaliku kirjaga, kinnitades, et Osborne ei saaks sellisteks meetmeteks vajalikke hääli kokku. Allakirjutanute seas olid endised ministrid Iain Duncan Smith, Liam Fox ja Owen Paterson.

„On absurdne, et kui rahvas otsustab kontrolli EL-i käest tagasi võtta, tahab minister neid niimoodi karistada,“ öeldi pöördumises. „Me ei usu, et tal oleks võimalik parlamendist neile ettepanekutele toetust leia. Kui rahandusminister mõtleb öeldut tõsiselt, siis ei saa me lasta sel juhtuda. Kui ta plaanib neid ettepanekuid ellu viia, ei saa minister enam ametis jätkata.“

Praegu on David Cameroni valitsusel parlamendi alamkojas 17 saadikuga hääleenamus. Osborne ütles oma kõnes, et loodab säästuettepanekutele toetust ka leiboristidelt. Leiboristlik partei on seni aga olnud kärpimise vastu. Leiboristide varivalitsuse rahandusminister John McDonnell teatas, et partei ei toetaks sellist säästueelarvet mingil juhul. Sama ütles kolmapäeval partei juht Jeremy Corbyn.

Guardiani sõnul on raske uskuda, et konservatiivide praegune juhtkond saaks partei juhtimist jätkata, kui riik tõepoolest euroliidust lahkuda otsustab. Sama märgib the Timesi poliitikareporter Michael Savage.