Berlusconi liitlaste katsed väljaheitmisprotseduuri senatis blokeerida nurjusid. Kümned seadusandjad võtsid Berlusconi toetuseks sõna, vahendab AFP.

Üks lojaalne senaator võrdles skandaalset Berlusconit isegi Lõuna-Aafrika Vabariigi apartheidivastase võitluse ikooni Nelson Mandelaga ning kaks senaatorit pidid peaaegu kaklema minema.

Mitmed senaatorid Berlusconi erakonnast kandsid leina märgiks musta.

Berlusconil on nüüd kuueks aastaks keelatud üldvalimistel osalemine ning ta kaotas saadikupuutumatuse, mis tähendab, et ta ei ole enam kaitstud vahistamise eest.

Roomas levivad kuulujutud, et Berlusconi võidakse peagi arreteerida, kuigi tema advokaadid on nimetanud seda väljavaadet absurdseks, arvestades, et Berlusconi on juba oma passi hoiule andnud ning ei ole ohtu tema põgenemiseks.

Ekspertide hinnangul on senatist väljaviskamine järgmine aste Berlusconi allakäigutrepil, kuigi ta jätkab võitlust ka endise parlamendiliikmena.

Berlusconi lapsed, vanim tütar Marina, kes juhib perekonna holdingfirmat Fininvest, ja poeg Pier Silvio, kes on Berlusconi meediaimpeeriumi Mediaset asejuht, andsid mõlemad välja vihased pressiteated.

„See riik ja see demokraatia peaksid häbenema selle pärast, mida minu isa kannatab,“ ütles 47-aastane Marina, kes on eitanud kuulujutte, et temast võib saada isa mantlipärija.

Rooma tänavatel olid meeleolud vastakad.

„Meil õnnestus teha lõpp 20 aastat kestnud fašismile, me võime teha lõpu ka 20 aastat kestnud berlusconismile. Ma loodan, et meist saab siis täiskasvanum riik,“ ütles Giulio trendikas Trastevere linnaosas.

Berlusconi toetajate meeleavaldusel laulsid inimesed, sealhulgas Berlusconi noor elukaaslane Francesca Pascale, tema kampaaniahümni „Jumal tänatud, Silvio on siin“ ning hoidsid käes plakateid, millele oli kirjutatud, et senatist väljaviskamine oli riigipööre.

Mitmed küsitlused näitavad, et Berlusconi populaarsus tema alaliste toetajate hulgas ei ole kahanenud ning tema juhitud paremtsentristlik koalitsioon võidaks valimised.