Filloni sõnul peab mustlaslaagrite likvideerimisest saama osa uuest üleüldisest lähenemisest illegaalsete migrantide probleemile, teatab Associated Press.

Mustlasprobleemi lahendamiseks tegi Prantsuse peaminister euroliidu riikidele, kus elavad mustlased, ettepaneku parandada nende elutingimusi ja tagada mustlaste paremat integreerimist oma ühiskonda.

Lisaks hoiatas Fillon Euroopa Komisjoni ennatlike järelduste ja otsuste tegemise osas, mis puudutavad Prantsusmaad mustlaspoliitika pärast kohtusse kaebamist. Ta põhjendas mustlasasunduste likvideerimise vajadust sellega, et valitsus ei saa lubada selliseid aguleid riigi linnade kõrval.

Septembri keskel teatas Euroopa Liidu õigusasjade komissar Viviane Reding, et alustab Pariisi astutud sammude (mustlaste deporteerimine) uurimiseks juurdlust, mis võib lõppeda hagi sisseandmisega Euroopa kohtusse.  

President Nicolas Sarkozy andis juulikuus käsu mustlaste ja teiste „rännumeeste" ebaseaduslike laagrite likvideerimiseks ning illegaalselt Prantsusmaal elavate isikute riigist välja saatmiseks. Esimesed tuhatkond mustlast said kompensatsiooni ja saadeti oma päritoluriikidesse.

Sarkozy kantselei avaldus iseloomustab illegaalseid laagreid salakaubavedamise, šokeerivate elamistingimuste, laste kerjama sundimise prostitutsiooni ja kuritegevusega.