Ameerika ja Briti diplomaadid suutsid vaevu varjata oma raevu, varem pooldasid kõik kolm riiki majandussanktsioonide kehtestamist Iraani vastu, kuna viimane ei allu ÜRO nõudele lõpetada oma tuumaprogrammi, teatab The Telegraph.

Chirac teatas nüüd aga, et vaja on jätkata läbirääkimisi. “Ma ei usu lahendustesse ilma dialoogita,” teatas ta. Chirac lisas, et ta pole siiani kunagi näinud, et sanktsioonid oleks tõhusad.

Chiraci meelemuutus laseb põhja hapra kokkuleppe, mis Euroopa riikidel ja USA-l oli saavutatud ühisrinde moodustamiseks Iraani vastu. Venemaa ja Hiina on algusest peale vastustanud sanktsioonide ideed. Peale Prantsusmaa üleminekut Vene-Hiina leeri on üsna vähe lootust, et julgeolekunõukogu võtab vastu sanktsioone kehtestava otsuse.

Prantsusmaa seisukohtade muutumine tõotab ka muuta Chiraci ning USA president George W. Bushi vahelise kohtumise väga teravaks. USA-Prantsuse suhted said ränga hoobi Iraagi sõja eel, kuid Pariis kujunes Saddami põhiadvokaadiks ning sõjavastase koalitsiooni peamiseks eestkõnelejaks.

Eelmisel nädalal hoiatas Bush Ameerika liitlasi mitte jätkama läbirääkimisi, kuna tegemist on venitamistaktikaga, mille varjus üritab Teheran valmis saada oma tuumarelva.

Avalikkuses üritas Valge Maja oma ärritatust mitte väljendada, kuid erakohtumistel süüdistasid ametnikud Pariisi lõhe tekitamises Lääneriikide vahel.