AfD teine kaasesimees Jörg Meuthen distantseeris end Gaulandi sõnadest. „Härra Gaulandile omistatav lause – eriti väljend „linnusitt” - on tegelikult äärmiselt ebaõnnestunud ja sõnavalik kohatu,” ütles Meuthen Die Zeitile. Siiski kaitses ta Gaulandi, öeldes, et laupäevases kõnes AfD järelkasvuorganisatsiooni Junge Alternative kongressil Tüüringis Seebachis mõistis Gauland natsiperioodi hukka. „Tema kõne kontekstist tuleb täiesti selgelt välja, et ta ei pisendanud ega relativiseerinud seal mingil viisil natsiaja õõvastavaid metsikusi, nagu talle nüüd tagantjärele süüks pannakse,” ütles Meuthen.

Gauland on seoses Saksa ajalooga ka varem palju kära tekitanud.

Mõni aeg tagasi kiitis Gauland Wehrmachti sõdurite saavutusi. Lisaks sellele teatas ta, et sakslased ei sooviks Saksa jalgpallikoondise tumedanahalist mängijat Jérôme Boatengi oma naabriks. Veel on Gauland öeldnud, et türgi päritolu sotsiaaldemokraat Aydan Özuğuz tuleks nagu praht Anatooliasse viia.

Gauland sai kriitikat ka AfD enda mõõdukast tiivast. „Gauland peaks vabandama,” ütles erakonna juhatuse liige Steffen Königer Die Zeitile. Ta oleks „täisprofessionaalilt nagu Gauland” midagi muud oodanud. Vabandust nõudis ka teine mõõdukas AfD-lane Uwe Witt, kes kirjutas Facebookis, et Saksamaa suurim massimõrvar Hitler ei ole mingil juhul linnusitt. Witt distantseeris end selgelt Gaulandist ja vabandas kõigi juudi kaaskodanike ja natsirežiimi ohvrite ees. Lisaks sellele avaldas Witt kahetsust erakonnale tehtud kahju pärast.