Kümme kilomeetrit pikk ja üks kilomeeter lai õlilaik võib jõuda Prantsusmaa rannikualadele riigi edelaosas Bordeaux’ lähistel sellel nädalavahetusel, vahendab AFP.

„Meie ennustuste järgi võivad osad jõuda Nouvelle-Aquitaine’i ranniku mõnedesse piirkondadesse pühapäevaks või esmaspäevaks halva ilma tõttu, mis ähvardab muuta ka reostusvastase operatsiooni keerulisemaks,” ütles Prantsusmaa keskkonnaminister François de Rugy eile.

Prantsusmaa saadab õlilaiguga merel võitlema neli laeva ja valmistub puhastusoperatsiooniks maal, lisas de Rugy.

Laev nimega Grande America oli teel Saksamaalt Hamburgist Marokosse Casablancasse, kui sellel puhkes pühapäeva õhtul tulekahju.

Kõik 27 pardal olnud inimest evakueeriti järgmisel päeval, kui põleng hoogustus. Laev uppus umbes 300 kilomeetrit La Rochelle’ist läänes teisipäeval.

„Praegu kujutab võimalik reostusoht endast peamiselt 2200 tonni rasket kütteõli pardal,” ütles regionaalse merendusametkonna juht Jean-Louis Lozier.

Lozier’ sõnul teatas laeva Itaalia omanik Grimaldi, et pardal oli 365 merekonteinerit, millest 45 sisaldavad ohtlikke materjale, ja ka umbes 2000 sõidukit.

Tulekahju arvatakse olevat alguse saanud autotekilt ja levis sealt konteineritele. Põhjus ei ole teada.

Lozier’ sõnul kukkus enne laeva uppumist merre umbes 40 konteinerit ja enamik neist olid tules raskelt kahjustada saanud.

Konteinerid sisaldasid muu hulgas sada tonni soolhapet ja 70 tonni väävelhapet.

Kemikaalide reostusrisk on aga Lozier’ sõnul väga lokaalne ja suurem osa on ilmselt ära põlenud.