Vastne president Federico Franco ja teised Paraguay poliitikud on raevus seoses väidetega, et Venezuela püüdis mõjutada olukorda riigis eelmisel kuul, kui vihane parlament tagandas ametist ekspresident Fernando Lugo, vahendab BNS.

Franco ja poliitikud süüdistavad Venezuela võime Paraguay sõjaväelise juhtkonna keelitamises asuda toetama vasakpoolset Lugot.

Paraguay naaberriigid on nimetanud Lugo tagandamist demokraatiasse sobimatuks "institutsionaalseks riigipöördeks" ning astunud vastukaaluks samme uue valitsuse isoleerimiseks.

Venezuela sotsialistlik riigipea Hugo Chávez kutsus 24. juunil protestiks Lugo tagandamise vastu tagasi oma sealse suursaadiku ning peatas naftatarned.

Lugo ütles juunis, et leppis oma "ülekohtuse" tagandamisega rahu nimel, kuid süüdistas seadusandjaid demokraatia kõrvale heitmises ja riigipöördes.

"Nad ei ole rahva tahet austanud," ütles Lugo pärast ootamatut esinemist pealinna Asuncióni tänavaprotestil. Ta kutsus umbes 500 protestijat, keda tema tagandamine vihastas, rahulikuks jääma ja vägivallast hoiduma.

Kongressi hinnangul jättis president oma ametikohustused unarusse seoses juuni keskel lahvatanud maavaidlusega. Riigi kirdeosas hukkus vägivaldses kokkupõrkes vähemalt kuus politseinikku ja 11 farmerit, kui julgeolekujõud üritasid skvottereid eramaalt välja ajada.

Saadikute vastastikune tagasikutsumine on viimane samm enne diplomaatiliste suhete täielikku katkestamist.