„Maksab meeles pidada, kui kiiresti intressid võivad käest ära minna, mis juhtus Kreeka, Iirimaa ja Portugali kümne aasta võlakirjadega. Euroopa rahandusministrina ei laseks mul öösiti magada teadmine, et oleme vaid kahe protsendipunkti kaugusel võimalikust katastroofistsenaariumist,“ hoiatas Jenkins Taloussanomate vahendusel.

Itaalia kümne aasta võlakirjade intressimäär ületas eelmisel nädalal esimest korda pärast 2008. aasta novembri kriisi viie protsendi taseme. Esmaspäeva pärastlõunal oli intressimäär 5,39 protsenti, samas kui reedel oli viimane tase 5,27 protsenti.

Kreeka, Iirimaa ja Portugal pidid rahvusvahelist laenuabi paluma, kui riigivõlakirjade hind tõusis üle seitsme protsendi.

Jenkins kordas oma artiklis kolme riigi intressiajalugu enne seda, kui nad olid sunnitud väljastpoolt finantsabi paluma. Kõigepealt püsisid laenuintressid poolteist kuud üle 5,5 protsendi ja tõusid siis 24 päevaks üle kuue protsendi. Seejärel tõusid intressid 15 päevaks 6,5 protsendi peale ja lõpuks seitsmele protsendile, misjärel pidid riigid finantsabi paluma.

Hirm Itaalia kukkumise ees järgmiseks võlakriisimaaks on turgudel kiiresti levinud, sest Itaalia riigivõlg on kasvanud üle 1,6 triljoni euro. Itaalia parlamendis tuleks vastu võtta puudujääki vähendavad säästumeetmed, et riigieelarve 2014. aastaks tasakaalu saada.