„Täna alustati betooni ja kivide eemaldamist Arafati mausoleumist ja töö kestab kuni 15 päeva,“ ütles anonüümseks jäänud allikas AFP-le.

Allika sõnul on töödel mitu etappi, enne kui saabuvad Prantsuse, Šveitsi ja Vene eksperdid, kes uurivad Arafati säilmeid, et selgitada välja, kas ta võidi mürgitada radioaktiivse polooniumiga.

„See algab kivide ja betooni ning raua eemaldamisega, kuni jõutakse pinnaseni, mis katab surnukeha, mida ei tooda välja enne, kui saabuvad Prantsusmaa prokurörid, Šveitsi eksperdid ja Vene uurijad,“ ütles allikas.

Esmaspäeval suleti Jordani jõe läänekaldal Ramallahi linnas Muqataas presidendipalee juures asuv mausoleum avalikkusele.

Tegelik uurimistöö algab ilmselt alles kuu lõpus. Prantsuse ja Šveitsi delegatsioonid saabuvad 26. novembril.

„Arafati positsiooni ja staatuse tõttu ei lubata kellelgi mitte mingil tingimusel tema surnukeha fotografeerida, kui sellest proove võetakse,“ ütles allikas.

Arafat suri Pariisi lähedal sõjaväehaiglas 2004. aasta 11. novembril ning Prantsuse arstid ei suutnud öelda, mis ta tappis.

Paljud palestiinlased on veendunud, et Arafati mürgitas Iisrael.

Prantsuse prokuratuur alustas augustis mõrvajuurdlust pärast seda, kui Šveitsi eksperdid ütlesid telekanalile Al Jazeera, et leidsid Arafati isiklike asjade küljest palju radioaktiivset polooniumi.

Palestiinlaste president Mahmud Abbas ütles nädalavahetusel, et ka Venemaa aitab uurimisele kaasa, kuigi ei täpsustanud, millises rollis.