Iisraeli peaminister Ehud Olmert on korduvalt lubanud, et kui palestiinlastega ei õnnestu läbirääkimiste teel piire kokku leppida, siis paneb Iisrael ülepoolselt piiri paika, teatab Fox News.

Palestiinlased kardavad, et ühepoolne lahkumise tõttu praegustelt okupeeritud aladelt halveneb sealse elanikkonna majandusolukord ning algab massilise väljaränne naaberriikidesse.

Olmert kohtus hiljuti Jordaania kuninga Abdullah II-ga, kellele lubas, et Iisrael teeb kõik võimaliku diplomaatilise lahenduse otsimiseks.

Abbas pooldab samuti läbirääkimisi Iisraeliga, kuid Palestiina valitsust juhtiv Hamasi partei kinnitab jätkuvalt, et ei loobu oma programmilisest seisukohast Iisrael hävitada.

Iisraeli välisministeeriumi esindaja Mark Regev ütles, et Iisrael sooviks palestiinlastega niinimetatud Teekaardi plaani alusel edasi liikuda.

Teekaart on rahuplaan, mille leppisid kokku USA, ÜRO, EL ja Venemaa. Plaani kohaselt peab Palestiina loobuma terrorismist ning Iisrael lõpetama juudiasunduste rajamise.

“Aga me peame meeles pidama, et Palestiina valitsust juhib Hamas, mis on selgelt öelnud, et ta ei poolda teekaarti,” märkis Regev.