“Paksas vastutab, kui võimalikud rahutused takistavad Leedul ühinemast Euroopa Liidu ja NATO-ga,” toonitas endine peaminister Kubilius esmaspäeval pressikonverentsil.

Ta tuletas meelde USA suursaadiku Stephen Mulli hiljutist arvamusavaldust, et Leedu integreerumist EL-i ja NATO-sse “saaks takistada ainult riigipööre või rahutused”.

“Leedus on näha selgelt radikalismilaine ergutamist. Me näeme kõiksugu miitinguid, üleskutseid seim laiali ajada, rahutustega ähvardamist,” täheldas Kubilius, kommenteerides läinud laupäeval toimunud miitingut ja Paksast toetava liikumise asutamiskongressi.

Hoolimata sellest, et neil üritustel osalenud ähvardasid parlamenti ja teisi Paksase oponente, tervitas riigipea meeleavaldajaid. “President peab sellisest tegevusest distantseeruma,” kuulutas konservatiivide liider.

Seimi asespiiker ja võimuloleva Sotsiaaldemokraatliku Partei aseesimees Vytenis Andriukaitis leidis samuti: “President peab aru saama, et tema poolehoidjate säärane käitumine pole konstruktiivne ega vastuvõetav”.

Andriukaitise sõnul võtab võimulolev enamus “tarvitusele abinõud, et kirgede ülesõhutamisele piir panna”.