Kõik Pakistani sisenevad ja sealt väljuvad rahvusvahelised ning riigi siselennud tühistati kuni edasise teadaandeni, teatas Pakistani Tsiviillennundusamet, vahendab CNN.

Tuhanded inimesed ei pääsenud liikuma mitte ainult seetõttu, et nende lend pidi Pakistanist startima või seal maanduma, vaid ka seetõttu, et nende lend pidi Pakistani õhuruumi läbima. Tegemist on ühe peamise lennukoridoriga Kagu-Aasiast Euroopasse.

Thai Airways teatas, et kõik nende Euroopa lennud, mis väljuvad umbes 27. veebruari keskööst kuni 28. veebruari hommikuni tühistati Pakistani õhuruumi äkilise sulgemise tõttu India ja Pakistani vaheliste pingete pärast.

Täna hommikul ei lennanud Thai Airways Bangkokist Londonisse, Münchenisse, Pariisi, Brüsselisse, Milanosse, Viini, Stockholmi, Zürichisse, Kopenhaagenisse ja Oslosse.

Kohaliku aja järgi lõunaks olid lennud Euroopasse taas käima pandud, kuid lennata tuli Pakistanist mööda. Pakistani endasse ei lennatud.

Teised lennufirmad suunasid oma lende ümber ja mõned lennukid pidid tegema tankimiseks vahemaandumisi, sest teekond pikenes.

Singapore Airlines teatas, et mõned lennud Singapurist Londonisse peavad vahepeal tankima kas Dubais või Mumbais.

Lennuliikluse jälgimise ettevõtte Flightradar24 kaart näitas eile Pakistani õhuruumi täiesti tühjana. Võrdluseks on juures kuu aja tagune pilt.

Mitmed India lennufirmad teatasid eile lendude peatamisest mitmele India lennuväljale. Hiljem lennud siiski jätkusid.

Lennundusanalüütik Geoffrey Thomas ütles, et lendude ümbersuunamine läheb lennufirmadele maksma ilmselt miljoneid dollareid.

„See on tähtis koridor ja see on tõsine häire, sest kogu liiklus on surutud palju kaugemale lõunasse üle Araabia lahe,” ütles Thomas. „Ei saa minna kaugemale põhja, sest siis lennataks üle Himaalaja ja seda ei saa teha. Ollakse kinni selles koridoris.”