Pakistani välisminister Khurshid Kasuri ütles erakohtumisel mitmete NATO välisministritega, et Taliban on võitmas sõda Afganistanis ning NATO-l pole pääsu kaotusest, minister soovitas hoiduda lisavägede saatmisest, teatab The Telegraph.

Taoline lähenemine šokeeris Lääne ministreid. “Kasuri palus põhimõtteliselt NATO-l alla anda ja Talibaniga läbirääkimistesse asuda,” ütles üks Lääne ametnik, kes Kasuriga kohtumisel osales.

Pakistani üleskutse toimus vahetult enne Riia NATO tippkohtumist. NATO-t esindav Hollandi suursaadik Afganistanis Daan Everts ja liitlasvägede juht kindral David Richards viibisid äsja viiepäevasel visiidil Pakistani pealinna Islamabadi, kus püüdsid veenda Pakistani sõjaväge rohkem tegema Talibani maha surumiseks teisel pool Afganistani piiri.

Afganistani president Karzai on korduvalt kinnitanud, et Talibanil on Pakistanis turvaalad ja logistiline tugi Afganistani ründamiseks tuleb just Pakistanist. NATO kõrgeim sõjaline juht kindral James Jones ütles septembris USA kongressi ees esinedes, et Talibani peakorter on Pakistanis Quetta linnas.

Pakistani Kirde Piiriprovintsi kuberner kindral Ali Mohammed Jan Orakzai on varem juba kuulutanud, et NATO on Afganistanis Talibanilt lüüa saanud. “Tegu on kas suutmatusega mõista või vapruse puudumisega oma läbi kukkumist tunnistada,” kuulutas ta.

Orakzai kinnitab, et Taliban esindab paštuni rahvast, mis on suurim etniline üksus Afganistanis ja teiseks suurim Pakistanis. Tema sõnul on Talibani näol tegemist “rahvusliku vastupanuga” Lääne okupatsiooni vastu. Kindral Orakzai on see mees, kes organiseeris “rahulepingud” Pakistani armee ja Talibani üksuste vahel Pakistani piirialadel, millega sisuliselt anti Talibanile vaba voli piirkonnas tegutsemiseks. Sisuliselt on Pakistani pool piiri tekkinud sõltumatu islamistlik miniriik, mida NATO ei saa rünnata, kuna see asub Pakistani territooriumil ning mida Pakistani väed ei puutu. Kindral kutsub Briti sõjaväge sõlmima Lõuna-Afganistanis sarnaseid kokkuleppeid Talibaniga.

Orakzai seisukoht on vihastanud aga paljusid paštuneid nii Afganistanis kui Pakistanis, kes peavad Talibani paštunite reetjaiks ja paarialiikumiseks. Paljud afgaanid kardavad, et Pakistani juthkond õõnestab meelega Karzai ja NATO positsioone, soovides taastada Talibani võimu Kabulis. Taoline areng tooks kindlasti kaasa uue kodusõja Afganistanis ning tõenäoliselt riigi lagunemise.