Perede taasühendamine on sisserändajaile üks väheseid seaduslikke võimalusi Euroopa Liidu riikidesse pääseda. Mõned liikmesmaad, nagu Saksamaa, Austria ja Holland, on püüdnud seda õigust piirata, et vähendada immigratsiooni ja fiktiivseid abielusid.

EL-i ametiisikud tervitasid kokkulepet kui Euroopa võitu, diplomaadid aga möönsid, et saavutatu põhineb väikseimal ühisnimetajal ja rõhk on pigem piirangutel kui õigustel.

“Pärast kolm aastat kestnud jõupingutusi suutsime täna perede taasühendamise suhtes kokku leppida,” ütles EL-i eesistujamaa Kreeka aliku korra minister Michalis Chrysochoidis.

“Lõpuks astub Euroopa Liit positiivseid samme immigratsioonipoliitika suunas.”

Reeglid annavad liikmesmaadele laialt ruumi piirangute kehtestamiseks, ütlesid diplomaadid.

“Soovi korral võib liikmesriik reegleid märkimisväärselt rangemaks muuta,” selgitas üks diplomaat. Reeglid annavad ka rea aluseid perede taasühinemisest keeldumiseks, sealhulgas avaliku tervishoiu ja julgeoleku kaalutlustel.

“Julgeoleku nõue hõlmab ka juhtumeid, kus kolmanda riigi kodanik kuulub rahvusvahelist terrorismi toetavasse ühendusse, toetab sellist ühendust või kaldub äärmuslusse,” kõlab tekst.

Uute reeglite järgi on EL-is elavatel välismaalastel põhimõtteliselt õigus oma abikaasat ja alla 18-aastaseid vallalisi lapsi enda juurde tuua. Liikmesmaadel on õigus lubada pere juurde ka täiskasvanud lapsi ning teisi sugulasi.

Saksamaa aga saavutas õiguse nõuda, et üle 12 aasta vanused lapsed peavad Saksamaal elavate vanemate juurde pääsemiseks täitma teatavad “integratsioonitingimused”. Berliini väitel on varem olnud raskusi selle vanuserühma laste integreerimisega Saksa ühiskonda.

Austria sai õiguse piirata üle 15-aastaste laste maaletulekut.

Holland tohib nõuda, et põgenikud ja immigrandid ei saa abikaasasid enda juurde tuua, kuni nad pole 21-aastased. Selle reegliga loodetakse tõkestada sunniabielusid. Taanis on selleks vanusepiiriks 24 aastat.