Välisminister Urmas Paet ütles, et NATO juhitava rahvusvahelise Liibüa-missiooni eesmärk on vastavalt ÜRO resolutsioonidele kaitsta Liibüa elanikke Gaddafi režiimi repressioonide eest, teatas välisministeeriumi pressitalitus.

„NATO juhitav ning Araabia Liiga, Aafrika Liidu, Euroopa Liidu ja paljude teiste riikide toetatud missioon jätkub Liibüas kuni Gaddafi režiimi rünnakud Liibüa inimeste vastu on lõppenud,“ lisas ta.

Paeti sõnul on NATO juhitavad operatsioonid säästnud kümneid tuhandeid elusid. „Režiim, mis kasutab oma rahva vastu sõjajõude, ei ole legitiimne ning seda on kinnitanud ÜRO oma resolutsioonidega. Need, kes alustavad sõda oma rahva vastu, peavad lahkuma,“ sõnas ta.

Lisaks sõjalisele teguevusele tuleb Paeti sõnul rahvusvahelisel üldsusel keskenduda ka põgenike abistamisele ning edasise poliitilise lahenduse otsimisele, mis võimaldaks Liibüas alustada reformidega ning õigusriigi arendamisega.

„Väga oluline on Liibüa missioonis ka Araabia riikide ning teiste NATOsse mittekuuluvate riikide osalus. Ka tänasel Liibüa-teemalisel kohtumisel osalesid lisaks NATO riikidele ka Rootsi, Ukraina, Katar, Jordaania, Araabia Ühendemiraadid ja Maroko,“ ütles Paet.

Eesti välisministri sõnul peab Liibüa tuleviku poliitilise lahenduse määratlemisel olema oluline osa Liibüa lõhenemise vältimine. „Selleks on vajalik kogu rahvusvahelise üldsuse tihe koostöö,“ lisas ta.

ÜRO julgeolekunõukogu resolutsioonide 1970 ja 1973 rakendamisel on NATO roll sõjalise operatsiooni koordineerimine, et viia ellu julgeolekunõukogu resolutsiooniga kehtestatud lennukeelutsoon ning relvaembargo ja kaitsa tsiviilisikuid.