“2014. aastal toome kõik ära. Kui keegi jääb kauemaks, siis on see juba eraldi kokkulepe [NATO siseselt],” ütles Pabriks BNS-ile.

Küsimusele, kas Läti sõjaväelased tuuakse ära järk-järgult või korraga, vastas minister, et see otsustatakse koos liitlastega.

“Kui me tahame Afganistanist lahkuda, siis tuleb mõelda sellele, mida Läti saab anda NATO-le, ja sellele, kuidas suurendada kaitse-eelarvet,” lisas Pabriks.

Eesti kaitseminister Mart Laar on teatanud, et Eesti võib kõik oma sõjaväelased Afganistanist 2014. aastal korraga ära tuua, kui julgeoleku kindlustamise volitused kohalikele jõududele üle antakse.

Leedu kaitseminister Rasa Juknevičienė ütles eelmisel nädalal, et Leedu soovib oma sõjaväelased Afganistanist koju tuua hiljemalt 2013. aastal.

USA president Barack Obama teatas 22. juunil kavatsusest alustada juba juulikuus vägede äratoomist Afganistanist ning tuua aasta lõpuks koju 10.000 sõjaväelast. Tuleva suve lõpuks peaks koju naasma veel üle 23.000 sõjaväelase.

Oma kontingentide kärpimisest Afganistanis on teatanud ka teiste riikide liidrid.

Läti osaleb NATO juhitavas Afganistani operatsioonis alates 2003. aastast. Praegu teenib selles riigis üle 180 Läti sõjaväelase.