Teist korda Hispaaniat väisav paavst Benedictus XVI pühitses pühapäeval piduliku missa raames juba üle sajandi ehitatava täisnimega Temple Expiatori de la Sagrada Família (Püha perekonna patulunastuse tempel) sisse.

Paavst ülistas peetud kõnes katedraali ilu ja nimetas seda "sakraalseks basiilikaks". Keskvõimudes tekitas pahameeletormi tõik, et Benedictus pidas 6500 inimesele missa katalaani keeles, milles Madridis nähakse Vatikani toetust Barcelona iseseisvumise püüdlustele.

Sel moel võib nüüd 128 aastat tagasi nurgakivi saanud katedraalis jumalateenistusi pidada. Ebatavalise basiilika ehitamist alustati maailmakuulsa katalaani arhitekti Antoni Gaudí juhendamisel. Seda ehitatakse siiani. Arhitekt on ka ise sinna maetud.

Sagrada Família Barcelonas

Rooma paavsti visiiti Hispaaniasse on saatnud ka mitmed inimõiguslaste protestid, kes on teatanud, et Benedictus pole teretulnud.

Ka paavst, on kritiseerinud siiani „Vatikani tähtsaimaks kantsiks" nimetatavat Hispaaniat homoabielude lubamise ja lahutuste-abortide poliitika liberaliseerimise pärast.