Paavst selgitas, et tänapäeval on väga paljud inimesed, usklikud nende hulgas, unustanud, et kui nad ei suuda „tunnistada pattu ja lubada seda rohkem mitte teha”, siis riskivad nad igavese hukatuse ehk põrgutulega, teatab Fox News.

Benedictus hoiatas, et põrgu „on tõeliselt olemas ning igavene, isegi, kui keegi sellest enam eriti ei räägi.”

Benedictus oli enne paavstiks saamist kardinal Joseph Ratzingerina katoliku kiriku doktriinide pea. Ta tuletas meelde, et pattude andeks andmine neile, kes pattu kahetsevad, on kristliku õpetuse nurgakivi. Paavst selgitas, et jumal andis inimestele vaba tahte „spontaanselt valida pääsemine. Kristlik usk ei ole kellelegi peale surutud, see on kingitus, pakkumine inimkonnale.”

Paavst on ameti poolest ühtlasi Rooma piiskop, Vatikani sõnul esines ta otsekohese jutlusega „nagu koguduse preester”. Vatikani sõnul soovis Benedictus üle korrata kiriku õpetust, mille kohaselt põrgu on „igavene eraldatus jumalast”, mida tuleb võtta pigem sümboolselt, mitte füüsiliselt.

Kirikuajaloolase Agostino Paravicini Bagliani sõnul tegi paavst õigesti, kui meenutas usklikele, et põrgu pole midagi sellist, mida saaks kõrvale lükata „kui ebamugavat või piinlikku aspekti usu juures.” Bagliani sõnul kuritarvitati keskajal põrgut, et inimesi hirmutada.

„Probleem pole mitte ainult selles, et meie ettekujutus patust on vähenenud, aga ka selles, et maailmasõjad ja 20. sajandi totalitarismid on loonud põrgu Maal, mis on sama hull, kui me suudame ette kujutada surma järel,” selgitas professor Bagliani.

1999. aastal ütles paavst Johannes Paulus II, et paradiis „pole ei abstraktne ega füüsiline koht pilvedes, vaid täielik ühendus jumalaga, mis on iga inimelu eesmärk.” Põrgu seevastu on aga „ülim tagajärg patule. Mitte koht, põrgu on olek neile, kes vabalt ja selgelt eraldavad end jumalast — kõige elu ja rõõmu allikast.”