Kateri Tekakwitha (1656-1680), keda tunti "Mohokite liiliana", elas tänapäeva Ameerika Ühendriikide ja Kanada piiriregioonis ning teda kummardavad nii põlisrahvad kui ka katoliiklased, vahendab BNS.

Tekakwitha ema oli algonkini hõimust ja isa mohok. Ta vahetas jesuiidi misjonäride õhutusel lapsena usku. Pärast rõugete põdemist ja vanemate kaotamist tekkis talle tänu tema sügavale usklikkusele suur hulk järgijaid. Ta suri kõigest 24-aastaselt.

1980. aastal õndsaks kuulutatud naine kanoniseeriti Püha Peetruse kirikus uhkel tseremoonial. Vatikani Peetruse väljakule kogunes talituse ajaks 80 000 usklikku.

Teiste seas kuulutati pühakuks veel Madagaskaril misjonäritööd teinud prantslane, 17-aastaselt märtrisurma surnud filipiinlasest seminarist, USA-s pidalitõbiste eest hoolitsenud sakslasest immigrant ning hispaanlannast nunn, kes võitles naiste õiguste eest.

Kanoniseerimine tehti teatavaks 262 piiskopi sinodil.

Vaatlejate sõnul peegeldab uute pühakute valik katoliku kiriku püüdlusi astuda vastu läänes levivale ilmalikkusele ja koguduste vähenemisele.

Koos uusima kanoniseerimisega on Benedictus oma ametiajal kuulutanud pühakuks 44 inimest.

Katoliku pühakute nimel peab olema kaks imet, mida Vatikan peab aastaid nõudva menetlusega kinnitama.