80 minutit kestnud vestluses ajakirjanikega teel Brasiiliast koju Vatikani ütles Franciscus veel, et naiste mitte lubamine preestriametisse katoliku kirikus on lõplik, kuid tema isiklikult sooviks, et neil oleks rohkem juhtivaid rolle administratsioonis ja pastoraalses tegevuses, vahendab Reuters.

Franciscus kaitses geisid diskrimineerimise eest, kuid viitas ka katoliku kiriku universaalsele katekismusele, mis ütleb, et kuigi homoseksuaalne orientatsioon ei ole patt, siis homoseksuaalsed aktid on.

„Kui inimene on gei ja otsib jumalat ja tal on hea tahe, kes olen mina, et teda hukka mõista?“ küsis paavst. „Katoliku kiriku katekismus seletab seda väga hästi. Seal öeldakse, et neid ei tohiks selle (orientatsiooni) tõttu marginaliseerida, vaid nad tuleb ühiskonda lõimida. Probleem ei ole selle orientatsiooni omamine. Me peame olema vennad. Probleem on selle orientatsiooni lobitöö või ahnete inimeste lobitöö, poliitiline lobi, vabamüürlaste lobi, palju lobisid. See on palju hullem probleem.“

Franciscusele esitati küsimus ka geilobi kohta Vatikanis.

„Te näete, et geilobi kohta kirjutatakse palju. Ma pole veel näinud Vatikanis kedagi, kellel oleks nimekaart, millel oleks öeldud, et ta on gei,“ naljatas paavst.

Rääkides naispreestrite teemast, ütles paavst: „Kirik on rääkinud ja ütleb ei, et uks on suletud.“ Tegemist oli esimese korraga, kui paavst on sellel teemal avalikult sõna võtnud.

„Me ei saa piirata naiste rolli kirikus altaritüdrukuteks või heategevusorganisatsiooni presidendiks olemisega, peab olema enamat. Aga mis puudutab naiste ordineerimist, on kirik rääkinud ja ütleb ei. Paavst Johannes Paulus ütles nii vormeliga, mis on lõplik. Uks on suletud,“ ütles Franciscus, viidates oma eelkäija välja antud dokumendile, milles öeldakse, et keeld on kiriku eksimatu õpetuse osa.

Kiriku õpetuse järgi ei saa naisi ordineerida, sest Jeesus valis oma apostliteks tahtlikult ainult mehi. Naisi preestriametis näha soovijate sõnul tegutses Jeesus lihtsalt oma aja kommete järgi.

Franciscus naasis esmaspäeval Rooma pärast triumfiks kujunenud nädalast ringreisi Brasiilias, mis tipnes suure rahvakogunemisega Rio de Janeiro kuulsal Copacabana rannal, kuhu korraldajate väitel oli kogunenud üle kolme miljoni inimese.