Varem on islamivabariigi Iraani president Mahmud Ahmadinejad korduvalt lubanud teda tuumaprogrammi arendamises süüdistanud ja õhulöögiga ähvardava „väikese saatana" Iisraeli „minema pühkida".

Korea Rahvademokraatliku Vabariigi riiklik uudisteagentuur KCNA tegi sellise vaenuliku avalduse aastatel 1950-53 kestnud Korea sõja puhkemise 59. aastapäeval, teatab Associated Press.

1953. aastal sõlmiti küll vaenupoolte vahel vaherahu, kuid ametlikult pole sõda siiani lõppenud. Mais teatas Phjongjang, et ei pea end enam vaherahu tingimustega seotuks ning lubas vajadusel Lõuna-Koreale ja tema liitlastele vajadusel vastulöögi anda.

18. juunil kirjutas Jaapani ajaleht Yomiuri , et Korea RDV võib juba järgmise kuu algul viia läbi uue kaugmaaraketi katsetuse, mis on suunatud USA valduses olevate Havai saartele. Peatsest võimalikust katsetusest riigi kirdepolügoonil teatasid ka Ameerika Ühendriikide ja Lõuna-Korea luureallikad.

Selle järel lubas USA president Barack Obama oma Lõuna-Korea kolleegile Lee Myung-bakile julgeolekugarantii ja lubadus kaitsta Souli võimaliku tuumalöögi eest.

„Tuumavihmavarju" alla võtmise lubadusele reageeris Phjongjang riiki valitseva Tööpartei häälekandjas Rodong Sinmun artikliga, milles teatakse oma õigusest töötada välja isiklik tuumaprogramm.

Juhul kui peaks miskit juhtuma - tekib halastamatu olukord ja Lõuna-Koreale sajab kaela meie tuumavahendite „tuleline vihavaling", märgitakse väljaandes.