Tohutu annetus tuli ajal, mil kõrgharidusasutustel üle Suurbritannia tuleb Euroopa Liidust lahkumise tõttu seista silmitsi probleemidega teadustöö rahastamisel, vahendab uudistekanal BBC.

USA erakapitalifirma Blackstone Group asutaja ja juht Schwartzman on üks tuntumaid ameeriklasest miljardäre. Ta on president Donald Trumpi hea sõber ja tema pillav elustiil on langenud varem kriitika alla, ent viimasel ajal on temast saanud ka üks hariduse suur toetaja.

72-aastane Schwarzman rääkis annetuse tagamaadest usutluses uudistekanalile BBC, öeldes, et tehisintellekt on meie aja peamine küsimus. "Täna ei ole enamik valitsusi sellega tegelemiseks üldse valmis ja miks nad peaksidki olema - see on täiesti teistsugune tehnoloogia," ütles ta. "Toetuda tuleb neil paratamatult erinevatele ülikoolidele üle maailma, nagu Oxford jt, kes aitavad neil seda teemat mõtestada."

USA miljardäri sõnul tuleb ülikoolidel aidata luua kiiresti toimuvatele muutustele eetilist raamistikku. Teadlased on hoiatanud, et tehisintellekti laienemine võib avaldada ühiskonnale märkimisväärset mõju, sh automatiseerimisest tingitud töökohtade kadumist, mida vahel nimetatakse "neljandaks tööstuslikuks revolutsiooniks".

Akadeemikud on samuti avaldanud muret tehisintellekti pahatahtliku kasutamise võimaluste üle küberkuritegevuses, aga ka ohu pärast demokraatiale.

Schwarzman sõnul "on oluline, et mäletaksime, mida tähendab olla inimene". "Miks me siin oleme? Millised on meie väärtused? Kuidas tehnoloogia sellega suhestub ja sellesse suhtub? Me peaksime soovima, et see muudaks ühiskonda positiivsemaks ja produktiivsemaks, ja tehnoloogial ei tohiks ka lubada lihtsalt teha kõike, mida hing ihkab, puhtalt sellepärast, et see on võimalik."

Hiljuti annetas Schwarzman ka Massachusettsi Tehnoloogiainstituudile (MIT) 350 miljonit USA dollarit (312 miljonit eurot), et see saaks luua keskuse kübervaldkonna ja tehisintellekti uurimiseks.