Opositsiooniliider Navalnõi, kes mürgitati mullu suvel, naasis Saksamaalt Moskvasse 17. jaanuaril ja viibib sestsaadik arestimajas. Väidetavalt võib teda ähvardada 13,5-aastane vangistus. Juba eelmisel nädalavahetusel toimus Navalnõi toetuseks Venemaa suurimates linnades terve hulk miitinguid, millest võtsid osa kümned tuhanded inimesed - nii ka täna. Võimud reageerisid sel korral veelgi jõulisemalt ja enam kui 5000 inimest peeti kinni.

Aktsioonid järgnesid Navalnõi Korruptsioonivastase Võitluse Fondi (FBK) paljastustele. Venemaale naasnud Navalnõi avaldas YouTube’i kanalil kahetunnise uuriva video "Putini palee. Suurima altkäemaksu lugu". Seal on juttu Musta mere ääres asuvast Putini salajasest kuningriigist, kuhu ei pääse maalt, merelt ega õhust. Videot on tänaseks vaadatud üle 100 miljoni korra.

Vene oligarh ja Putini liitlane Arkadi Rotenberg kuulutas laupäeval, et hoopis tema on kõnealuse palee omanik. Viimane väitis, et omandas selle mitu aastat tagasi ja kavatseb sinna hotelli rajada. Miks turvavad väidetavalt Rotenbergile kuuluvat kinnisvara Putini ihukaitsjad ja kuidas tal õnnestus selle kohale ametlik lennukeeluala kehtestada, ettevõtja ei selgitanud.

Vene politsei viis tänaste meeleavalduste eel läbi ulatuslikud läbiotsimised enam kui kümne Navalnõi liitlase juures, põhjendades seda "sanitaar-epidemioloogiliste reeglite rikkumise" osas algatatud kriminaaljuurdlusega. Mitu FBK töötajat peeti kinni, mistõttu neil ei olnud võimalik tänastest protestidest osa võtta.

Võimud ei andnud meeleavaldusteks luba.

Otseblogis olevate videote ja fotode laadimine võib võtta veidi aega.