Tseremoonia julgeolekumeetmed olid tänavu erakordselt karmid, sest 6. jaanuaril olid ametist lahkunud presidendi Donald Trumpi toetajad Kapitooliumi rünnanud. Koroonapiirangute tõttu ei viibinud tseremoonia juures ka traditsioonilist suurt rahvahulka.

Üritusest võtsid osa kolm varasemat presidenti: Barack Obama, Bill Clinton ja George W. Bush. Trumpist sai samal ajal esimene president, kes ei osalenud oma järeltulija inauguratsioonil, pärast Andrew Johnsonit, kes ei pidanud selle au vääriliseks Ulysses S. Granti 1869. aastal. Ametist lahkunud administratsiooni esindas Trumpi asemel tseremoonial Mike Pence.

78-aastase Bideni kõrval vannutati asepresidendiks 56-aastane Kamala Harris, temast sai seega esimene naine ning esimene mustanahaline ja Aasia päritolu inimene selles ametis.

Oma 21-minutilises inauguratsioonikõnes tegi Biden optimistliku üleskutse rahvuslikule ühtsusele. "USA ees seisvate katsumuste ületamiseks, Ameerika hinge taastamiseks ja tuleviku kindlustamiseks on vaja palju enamat kui sõnad, selleks on vaja ühte kõige kergemini käest libisevat asja demokraatias – ühtsust," lausus Biden, lubades olla kõigi ameeriklaste president.