batil astusid vastamisi USA asepresident Mike Pence ja demokraatide esindaja Kamala Harris. Eelmisel nädalal toimunud ja palju kriitikat pälvinud presidendikandidaatide avadebati järel jälgisid vaatajad sündmust suurema huviga kui tavaliselt.

Pence ja Harris tegid arutelu ajal hulgaliselt isiklikke rünnakuid teineteise pihta.
Kollaaž tänase debati ilmetest.

„Ameeriklased on tunnistajaks olnud meie riigi ajaloo presidendi administratsiooni suurimale läbikukkumisele. See juhtkond on kaotanud oma õiguse tagasi valituks saada," sõnas California osariigi senaator Harris alustuseks. USA-s on koroonaviiruse tõttu nüüdseks surnud rohkem kui 210 000 inimest.
Pence pidi selgitust andma, miks toimus Valge Maja roosiaias koroonaviiruse pandeemiast sõltumata USA ülemkohtuniku kandidaati Amy Coney Barrettit tutvustav pidulik üritus. Tänaseks päevaks on mitmed sellest osa võtnud inimesed haigestunud koroonaviirusesse, kaasa arvatud riigipea Donald Trump.
USA asepresident Mike Pence.

Siiski pole kindel, kas Valge Maja koroonakolle sai alguse just sellest sündmusest. Pence'il ürituse korraldamise kohta ammendavaid selgitusi polnud, vaid ta kiitis ameeriklaste vastupidavust ja ohvreid, mida nad on toonud. „USA presidendi töö läheb edasi," teatas Pence veel.
Harris ütles, et tema USA võimude kiirustades turule toodud vaktsiini ei usaldaks. „Kui tervishoiueksperdid nagu näiteks doktor Anthony Fauci ütleb, et me peaks seda võtma, siis olen järjekorras esimene. Kui aga Donald Trump seda soovitab, siis ma pigem loobuks sellest," ütles Harris.
USA senaator ja asepresidendi kandidaat Kamala Harris.

Pence rõhutas, et vaktsiin saab USA-s valmis enneolematult lühikese aja jooksul - vähem kui aastaga. „Meil on kolmel ettevõttel katsetused kolmandas faasis ja toodame praegu juba kümneid miljoneid doose. Nii et taoline avalik usalduse õõnestamine vaktsiini vastu on õigustamatu," teatas Pence.

Möödunud nädalal põikles Trump vastamisest kõrvale, kui talt küsiti, kas ta aktsepteeriks valimiskaotust. Täna jätkas Pence sama rida. „Esiteks arvan ma, et me võidame need valimised. Kui rääkida valimistulemuse tunnistamisest, siis pean teile, senaator Harris, meelde tuletama, et teie erakond on üritanud viimased kolm ja pool aastat viimase hääletuse tulemust ümber pöörata. See on lausa hämmastav," rääkis Pence.
Tänane asepresidendikandidaatide debatt.

Ka Harris ei vastanud otseselt küsimusele, mida tema ja Biden kavatsevad ette võtta, kui eelmine juhtkond keeldub lahkumast. „Palun hääletage. Osalege eelhääletusel, plaanige hääletama minekut," ärgitas ta. Samasuguse pöördumise tegi möödunud nädalal Biden.

NBC Newsi analüüsi järgi sai arutelu käigus kõige rohkem tähelepanu riigipea Donald Trump, kellest oli 1,5 tunni pikkuse debati vältel juttu rohkem kui 14 minutit. Teisele kohale jäi koroonaviirus, mis pälvis ligi 10 minutit koguajast. Tähtsuselt kolmas teema oli USA majandus (7 minutit 15 sekundi) ja alles seejärel Joe Biden (7 minutit 8 sekundit).

Telekanal pidas arvet ka rünnakute ja segamiste üle. Kamala Harris ründas Mike Pence'i 84 korral ja segas vahele 9 juhul, Pence ründas Harrist 94 korral ja segas vahele 14 juhul.

Debatti modereeris USA Today Washingtoni büroo juht Susan Page.

Siit saab arutelu järele vaadata!