Teada on vähemalt kaheksast plahvatusest: rünnaku ohvriks langes hommikuse jumalateenistuse ajal vähemalt kolm kirikut linnades Kochchikade, Negombo ja Batticaloa ning vähemalt kolm hotelli Colombos nimedega The Shangri La, Cinnamon Grand ja Kingsbury. Hiljem kärgatas veel kaks plahvatust, kui politsei asus korraldama reide kurjategijate tabamiseks, vahendab uudistekanal BBC.

Terrorirünnakute laine algas ülestõusmispühade esimene püha hommikul, mis on kristlaste jaoks üks olulisematest pühadest aastas, ning tõenäoliselt oli rünnakute eesmärk külvata ristiusu järgijate, sh peamiselt kristlikest riikidest pärit turistide seas hirmu just neile olulise tähendusega päeval.

Hukkunute seas on umbes 30 välisriikide kodanikku.

Ainuüksi Sri Lanka läänerannikul asuva Negombo linna püha Sebastiani kirikus sai uudisteagentuuri Reuters teatel surma umbes poolsada inimest. "Meie kiriku vastu korraldati pommirünnak, palun tulge ja aidake, kui teie perekonnaliikmed on seal," kirjutati pühakoja Facebooki lehel.

Valdav osa rünnakutest korraldati enesetaputerroristide poolt ning nende taga oli üks rühmitus, mille kaheksa arvatavat liiget arreteeriti pärastlõunal.

Sri Lanka president Maithripala Sirisena kutsus inimesi üles vältima paanikat ja lubama võimudel juhtunut uurida. Hommikul kogunes ka Sri Lanka valitsuskabinet erakorraliselt olukorda arutama ning otsustas kehtestada julgeolekukaalutlustel ülesaarelise öise liikumise keelu ja peatada ligipääsu sotsiaalvõrgustikele.

Hea eestlane Sri Lankal, anna olukorrast ja meeleoludest teada, kirjutades vihje@delfi.ee!