Renzi tunnistas kaotust rahvahääletusel ja ütles, et kohtub homme vabariigi presidendiga ja annab talle üle isiklikult teate tagasiastumisest. "Võtan täieliku vastutuse oma kaotuse eest ja sellega kinnitan, et kaotasin mina, mitte teie," ütles Renzi oma toetajatele.

Pühapäeval lükkas rahvas Itaalia põhiseadusreferendumil tagasi peaminister Matteo Renzi esitatud muudatusettepanekud. Lõplike tulemuste järgi hääletas vastu 59,11 ja poolt 40,89 protsenti valijatest. Osalusprotsent oli 65,47.

"Kui te kaotate, ei saa te teeselda, et midagi ei juhtunud ja minna magama. Minu valitsus lõpeb täna siin," ütles Renzi.

Itaalias referendumile pandud põhiseadusreformi kava puudutas suurelt jaolt kaht valdkonda. Esiteks piiraks ja täpsustaks reform riigi piirkondlike valitsuste võimu, mis ohjeldaks riigis mitmetasandilise valitsemiskorra tõttu vohavat bürokraatiat.

Teiseks reformitaks põhjalikult riigi parlamenti. Praegu on rahvaesinduse kahel kojal täpselt samasugused volitused ja seetõttu takerduvad seaduseelnõud pahatihti senati ja esindajatekoja vahelisse pingpongi. Ent reformikava võtaks senatilt suure osa õigusi ja teeks esindajatekojast võimsa otsustusmasina, mille enamuse toel saaks valitsus teha peaaegu kõike. Pealegi hakkaks kehtima uus valimisseadus, mis annaks valimised võitnud erakonnale esindajatekojas automaatselt enamuse. EPL