Neljapoolsel kohtumisel osalesid Eesti välisminister Urmas Reinsalu, Läti välisminister Edgars Rinkēvičs, Leedu välisminister Linas Linkevičius ja Poola välisminister Jacek Czaputowicz.

„Lähedased suhted naaberriikidega on äärmiselt olulised ning seda eriti just kriisi ajal,“ sõnas Reinsalu. „Arutasime ministritega järgmisi samme piiride avamisel Euroopa Liidu ja Schengeni ala riikide vahel.“

„Kriis ei ole veel kaugeltki läbi, meid ootab ees pikk majanduse taastumise periood. Kiireks taastumiseks vajame ambitsioonikat Euroopa Liidu pikaajalist eelarvet. Euroopa Komisjoni taastekava on positiivne ja jõuline samm, selge märk Euroopa Liidu soovist kiiresti majanduskriisist väljuda ning liikuda rohelise ja digitaalse majanduse suunas,“ lisas Reinsalu.

Ühtlasi tänas Reinsalu välisministreid ka toetuse ja aktiivse osalemise eest ÜRO Julgeolekunõukogu raames Eesti eesistumiskuul korraldatud kõrgetasemelistel üritustel. „Eesti esimene eesistumine ÜRO Julgeolekunõukogus toimus pretsedenditutes oludes ning sõprade tugi oli äärmiselt vajalik. Eesti ootab Läti, Leedu ja Poola välisministreid osalema ka Kolme mere välisministrite kohtumisel juuni lõpus ning globaalsel digikonverentsil juuli alguses,“ kinnitas Reinsalu. „Praegune kriis näitas, kuivõrd oluline on digitaliseerimine. Kui regioonis jõud ühendada, on kõigil osapooltel võimalik leida just oma riigile tõhusaimad lahendused.“

Rinkevičs kiitis Eestit ÜRO Julgeolekunõukogu eesistumise eest. Räägiti Covid-19 olukorrast lahkumisest. Oldi kõik tõesti edukad. Arutati ka koostööd Poolaga.

Linkevičius tänas võimaluse eest reisida ja nimetas Balti "mulli" edukaks.

Czaputowiczi sõnul on kohtumine osa teest tagasi normaalsusse. Balti riigid on Poola lähimad sõbrad. Czaputowicz õnnitles Balti riike koroonaviirusega hästi toime tulemise puhul. Poola on kolmandas faasis majanduse avamisel. Balti riigid on mudeliks selle tegemiseks. Czaputowicz õnnitles Eestit ÜRO Julgeolekunõukogu eesistumise eest. Viiruse tõttu muutub suhtlemine naabritega Czaputowiczi sõnul tähtsamaks.

"Mull" on on Poola jaoks inspiratsioon, aga probleemide ulatus on teine, näiteks Poola-Saksa piiril, teatas Czaputowicz. Tuleb hinnata mõjusid tervisele ja majandusele. Czaputowicz loodab, et järgmistel nädalatel piirangud kaovad. Lõplikud otsused sõltuvad Poolas ekspertide hinnangutest. Arvesse tuleb Poolas võtta ka väga tähtsat naabrit Saksamaad.

Czaputowiczi sõnul on Poola üldiselt Euroopa Liidu majanduse taastamisplaani poolt.