Kohtusse pöördumist ei valmista ette ei Venemaa ega Lõuna-Osseetia valitsus — sest viimati nimetatut maailma üldsus ei tunnusta –, vaid Põhja-Osseetias registreeritud kodanikuliikumine “Lõuna-Osseetia elanikud genotsiidi vastu”, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Me ei palugi rahulike elanike tapmise fakti tunnistamist, vaid soovime ainult sõltumatut rahvusvahelist uurimist, mida juhivad rahvusvahelised prokurörid, kes tuleksid ka ise kohale ja küsitleksid inimesi,” ütles Päevalehele liikumise asejuht, Venemaa alla kuuluva Põhja-Osseetia vabariigi ülemkohtu kohtunik Valeri Džiojev.

“Me teame, kuidas NATO ja Euroopa institutsioonid konflikti suhtuvad, seetõttu meil suuri illusioone pole,” jätkas ülemkohtunik. “Aga mul on palve kas või Eesti võimudele: toetage konflikti rahvusvahelist ja objektiivset uurimist.”

Džiojevi sõnul pöördub kodanikuliikumine lähiajal kirjaliku palvega Haagis asuva rahvusvahelise kriminaalkohtu poole.

Liikumise juhatusse kuuluv Aleksandr Albegov lisas, et kui Haagi kohus on tõsiselt võetav organisatsioon, siis ei saa ta jätta nende pöördumist tähelepanuta. “Me tahame, et kriminaalasjad algatataks kõigi vastu, kes organiseerisid ja korraldasid Lõuna-Osseetia inimeste genotsiidi,” märkis ta. “Eelkõige käib jutt president Saakašvilist, kaitseminister Kezerašvilist ja reintegratsiooniminister Jakobašvilist.”

Kuigi Haagi kohus eraisikute pöördumistega ei tegele, on kodanikuliikumine pannud Džiojevi sõnul tähitud postiga kohtu poole teele üle 3000 Lõuna-Osseetia inimese tunnistused, kes said konfliktis kannatada.

“Me oleme neile tunnistustele lisanud fotod ja videod,” rääkis Albegov. “Näiteks kui tunnistaja kirjeldab, kuidas Gruusia tank tulistas nende elumaja, kus peitusid inimesed, siis on fotod majast ja ka mürsukildudest, kui need olid alles.”

Ülemkohtunik DÏiojev tunnistas, et konfliktis said kannatada ka grusiinid. “Loomulikult said nad kannatada, sest see oli sõda,” ütles ta. “Ma ei saa aru, mida mõtles Saakašvili sõda alustades, sest oli selge, et Lõuna-Osseetia pidi vastumeetmeid rakendama.”