OSCE 55 liikmesmaad tõotasid Berliini deklaratsioonis hoida silma peal juudivihast ajendatud kuritegevusel, panna kooli õppekavadesse holokausti käsitlevad tunnid ning parandada seadusandlust, et tõhusamalt võidelda antisemiitliku tagakiusamise ja vägivallaga.

Saksa valitsuse spondeerimisel toimunud kahepäevast kohtumist ilmestasid mainekate holokausti üleelanute kõned. Nii Nobeli laureaat Elie Wiesel kui endine Prantsuse valitsuse liige Simone Veil väljendasid õudu, mida neis tekitab juudivastaste meeleolude tugevnemine Euroopas.

Konverentsi lõpetas sümboolse žestiga OSCE praegune esimees, Bulgaaria välisminister Solomon Passy, andes tagasi kollase tähe, mida tema juudist vanaisa oli sunnitud natsliku okupatsiooni ajal kandma.

Bulgraalase žestist liigutatud Saksa välisminister Joschka Fischer võttis sinisesse sametkarpi pandud tähe vastu ja lubas selle alles hoida.

Passy sõnul näitas konverents, et OSCE liikmed suhtuvad probleemi tõsiselt.

“Meile teeb eriti muret, et see vaenulikkus juutide kui üksikisikute ja kui kollektiivi vastu on manifesteerinud end verbaalsete ja füüsiliste rünnakutena ning sünagoogide ja kalmistute rüvetamisena,” ütles ta.

Fischeri sõnul on nüüd oluline, et riigid sõnadelt tegudele läheksid. “Sellest deklaratsioonist ei piisa. Nüüd on oluline selle täitmine. Nii kaua kui juudi lasteaedu tuleb valvata, nii kaua kui inimesed ei saa tänaval kippat (juudi pigimütsi) kanda…, ei ole meie töö tehtud.”

Konverentsil osales umbes 500 delegaati Euroopast, Aasiast ja Põhja-Ameerikast, teiste seas on kohal USA välisminister Colin Powell. Iisraeli president Moshe Katsav võttis konverentsist osa vaatlejana.