Miilitsa poolt kinnipidamisel väidetavalt kogemata maha lastud opositsioonilise portaali ingushetiya.ru omaniku Magomed Jevlojevi traagiline hukkumine on võrreldav Anna Politkovskaja mõrvaga ning see annab tunnistust pressivabaduse olukorra halvenemisest Venemaal, kirjutab OSCE ajakirjanduse vabadusega seotud küsimuste esindaja Miklos Haraszti oma avalduses.

Õiguskaitsja arvates sai sellest intsidendist kulminatsioon Moskvale lojaalsete Inguššia võimude kampaanias, mille eesmärgiks on „piirkonnas ainsa ainuke kriitilise hääle likvideerimine“. Haraszti tuletas meelde, et sellele viitab ka fakt, et augusti algul oli portaali peatoimetaja Roza Malsagova sunnitud riigist lahkuma ja paluma Prantsusmaalt poliitilist varjupaika.

Jevlojev tapeti 31. augustil kui teda veeti tunnistajaks Nazrani ühe kriminaalasjaga seotud ülekuulamisele. Ametliku versiooni kohaselt üritas portaaliomanik haarata teda saatnud militsionääri ametirelva ja sai rüseluse tagajärjel kogemata kuuli pähe.

Ingušši opositsioon peab aga Jevlojevi hukkumist ettekavatsetud poliitiliseks mõrvaks. OSCE esindaja Haraszti nõudis oma avalduses Vene võimudelt juba Jevlojevi surma hoolikat uurimist ning kõikide sellega seotud isikute karistamist.

Võimud algatasid mehe hukkumise järel kriminaalasja paragrahvi „surma põhjustamine hooletuse läbi“ põhjal.

Portaal ingushetiya.ru avaldab vabariigis lokkava korruptsiooni ja opositsionääride tagakiusamise ning jälitamise kohta regulaarselt materjale, millega on ära teeninud kohalike võimude rahulolematuse.

Juunis 2008 andis Moskva Kuntsevi kohus välja määruse saidi sulgemise kohta, tulles sellega vastu Inguššia prokuratuuri nõudmisele, kes nägi seal avaldatud publikatsioonides ekstremismi tunnuseid.

Kohtu otsus Ameerika Ühendriikides registreeritud portaali tööd siiski kuidagi ei mõjutanud.