Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsiooni OSCE vaatlejad märkisid, et valimiste käigus toimus mitmeid protseduurilisi rikkumisi, vahendab Bloomberg.

„Need valimised olid nagu mäng, kus ainult mõned mängijad lubatakse väljakule ja väljak on lisaks kallutatud ühtede mängijate kasuks,“ ütles OSCE demokraatlike institutsioonide ja inimõiguste büroo ODIHR-i vaatlusmissiooni juht Heidi Tagliavini. „Kuigi valikuvõimalus oli piiratud ja konkurents ebaaus, võisid valijad välja tulla ja nende häält oli kuulda.“

OSCE juhtis tähelepanu sellele, et valimiskampaania ja valimiste eneste ajal avaldasid võimud survet meediale ja sõltumatutele vaatlejatele (eriti peetakse silmas organisatsiooni Golos).

Häälte lugemine oli OSCE hinnangul organiseeritud halvasti või väga halvasti 34 valimisjaoskonnas 115-st, kus vaatlejad käisid. Teatatakse ka valimissedelite urnidesse panemisest valimisjaoskonna töötajate poolt.

Varem teatas Euroopa geopoliitilise analüüsi keskuse direktor, poolakas Mateusz Piskorski, et puudujäägid valimiste korraldamises ei saanud mõjutada nende tulemusi.

SRÜ vaatlejad nimetasid valimisi seadustele ja demokraatlikele normidele vastavaiks. Nende arvates olid kõigil parteidel võrdsed võimalused, fikseeritud vigadel on aga „tehniline iseloom“. „Valimised olid läbipaistvad ja võimaldasid kodanikel oma tahet avaldada,“ ütles SRÜ vaatlusmissiooni juht Vladimir Garkun.

Sõltumatu organisatsiooni Golos teatel toimus valimisjaoskondades märkimisväärseid seaduserikkumisi, mis seavad valimistulemused kahtluse alla. Ka parteide vaatlejad rääkisid suurest hulgast rikkumistest.

Venemaa keskvalimiskomisjon ja siseministeerium kuulutasid valimised toimunuteks. Nende sõnul ei olnud rikkumised märkimisväärsed.

President Dmitri Medvedevi sõnul peab valimised võitnud Ühtne Venemaa teiste erakondadega koalitsioonikõnelusi pidama.

„Võttes arvesse riigiduuma uut koosseisu, peame me konkreetsete küsimuste puhul koalitsioonilepetesse minema,“ ütles Medvedev. „See on normaalne. See on parlamentarism. See on demokraatia.“