OSCE teatas, et vaatlejad nägid esimest korda Ukrainas mobiilset mitmelasulist raketisüsteemi TOS-1 Buratino, vahendab Reuters.

Buratino on varustatud termobaariliste lõhkepeadega, mis levitavad sihtmärgi ümber põlevat vedelikku ja seejärel süütavad selle. Plahvatus tekitab suure tulepilve ja ülerõhu.

Seda süsteemi toodab ainult Venemaa ning seda ei eksporditud enne konflikti algust Ukrainasse, teatavad relvaeksporti jälgivad organisatsioonid IHS Jane’s Group ja Stockholmi rahvusvaheline rahu-uuringute instituut.

OSCE Ukraina erivaatlusmissiooni juhi asetäitja Alexander Hug ütles telefoni teel Reutersile, et vaatlejad märkasid Buratinot mässuliste väljaõppealal Kruhlõki külas.

„Me nägime seda relva väljaõppealal,“ ütles Hug. „Mõlemad pooled leppisid aasta tagasi kokku raskerelvade tagasitõmbamises kokkupuutejoonelt. Nende olemasolu kokkupuutejoone läheduses on loomulikult murettekitav, sest see relv peaks olema hoiul ja seda ei tohiks kasutada.“

IHS Jane’s Groupi ja Stockholmi instituudi mitteametliku andmebaasi järgi on Venemaa eksportinud Buratinosid vaid Aserbaidžaani, Iraaki ja Kasahstani.

Ukrainal neid ei ole.

„Meil ei ole neid teenistuses ega ole kunagi olnud,“ ütles Ukraina relvajõudude kõneisik Vladõslav Seleznjov Reutersile. „Vene armeel on see olemas. Seda kasutati meie vastu Donetski lennuvälja piirkonnas.“